Menu
Solen skinte på denne uteserveringen i Liverpool når engelskmennene endelig kunne gå ut på puber, kafeer og restauranter igjen mandag. Men det er best om været holder, for det er fortsatt ikke love til å spise og drikke inne. Foto: Jon Super / AP / NTB

England åpner dørene

Butikker, frisører, treningssentre, biblioteker og uteserveringer åpnet igjen i England mandag.

Av NTB | 12.04.2021 09:49:50

Økonomi og næringsliv: Dermed tar Storbritannia et stort skritt i retning gjenåpning. Landet har vært hardt rammet av pandemien, men de siste månedene har svært mange blitt vaksinert.

Det ventes nå stor pågang hos frisørene, mer enn tre måneder etter at folk igjen fikk beskjed om å holde seg hjemme.

Mange vil også benytte muligheten til å shoppe, og det var mandag lange køer utenfor flere butikker i sentrum av London. Inntil nå har det kun vært mulig å handle i butikker som selger helt nødvendige varer.

– Fullstendig nydelig, sa Pippa Ingram da hun tok sitt første glass på puben Royal Victoria Pavilion i kystbyen Ramsgate.

De som ville ta en øl, måtte imidlertid finne seg i å sitte utendørs. Samme regel gjelder for restaurantene.

Fortsatt gjelder en rekke smitteverntiltak også for bedrifter som nå får åpne dørene igjen. De som skal shoppe, må trolig gjøre det alene eller sammen med personer de bor med, ifølge avisa The Telegraph.

Statsminister Boris Johnson har lagt en plan der målet er full gjenåpning innen 21. juni. Neste nedtrapping i tiltakene i England vil trolig bli 17. mai.

Johnson hadde egentlig tenkt å feire mandagen med en øl på en uteservering, ett år etter at han ble utskrevet fra sykehus etter å ha vært alvorlig koronasyk. Men den planen ble skrinlagt etter prins Philips bortgang.

Britiske muslimer kan samles til bønn under feiringen av ramadan denne uken, forutsatt at smittevernregler overholdes.

Nattklubber, kinoer og teatre må fortsatt holde stengt. Utenlandsferier er foreløpig heller ikke lov.

Siden pandemien rammet Storbritannia, er 4,3 millioner smittetilfeller og over 127.000 dødsfall registrert. Samtidig går vaksineringen raskt, og over 60 prosent av den voksne befolkningen har fått første vaksinedose.

Puber og restauranter med uteservering melder om en strøm av bookinger den første åpningsdagen.

Også i Skottland, Wales og Nord-Irland trappes tiltakene ned – men ikke fullt så raskt som i England.

I tillegg til treningssentrene får også engelske svømmebassenger åpne igjen. Det gjør også biblioteker og dyrehager.

(©NTB)

Flere nyheter: