Menu
Klinikk Hausken i Haugesund har lokaler i samme bygg som legevakten i Karmsundgata i Haugesund. Arkivbilde: E. Solberg, Radio Haugaland

Kritisk til NAV sitt krav om kastrering av unge kvinner

Doktor Jon Hausken ved Klinikk Hausken i Haugesund er blant Europas fremste eksperter på fertilitet og liker dårlig måten kvinnene med endometriose er behandlet på av NAV.

Av Egil M Solberg | 15.07.2019 06:17:07

Fertilitet: En kvinne med diagnosen endometriose fikk avslag på stønad om uføretrygd fra Nav fordi hun ikke vil operere bort livmoren.

Etter at saken dukket opp i media endret Nav vedtaket, melder VG. Kvinnen dette gjelder opplyser imidlertid til Radio Haugaland i dag at så ikke er tilfelle.

NAV har kommet frem til at det ikke er etisk riktig å kreve at den unge kvinnen kastreres, men vil likevel ikke gi henne uføretrygd. I avslaget fremkommer det at NAV nå også krever mer arbeidstrening.

Det skal likevel være flere kvinner som har fått samme beskjed og NRK har også skrevet om en kvinne som har fått beskjeden muntlig, men har ikke dokumentasjon for utsagnet.

NRK skrev fredag i sist uke om en kvinne som hadde fått avslag på sin søknad om uføretrygd ettersom hun ikke ville operere bort livmoren etter å ha fått diagnosen endometriose.

– Det er helt hårreisende

Doktor Jon Hausken ved Klinikk Hausken i Haugesund er blant Europas fremste eksperter på området og liker dårlig måten kvinnene blir behandlet på.

– Spesielt ikke i denne saken hvor det er snakk om en ung kvinne som kanskje vil ha ønsker om å få barn. Det NAV foreslår vil bare være aktuelt dersom kvinnen er i en alder hvor hun føler at hun kan leve med en slik avgjørelse, sier Hausken.

Endometriose er en tilstand der vev av liknende type som slimhinnen i livmoren (endometrium) vokser utenfor livmorhulen.

Endometriose gir ofte symptomer som sterke menstruasjonssmerter, eventuelt smerter ved eggløsning. Hos en del er det snakk om kroniske smerter, sier Hausken og fortsetter.

– Kvinnene har ofte en lang reise i helsevesenet før diagnosen blir avklart. De har kanskje gått i 10-15 år med sterke smerter uten at noen har tatt dem på alvor, forteller Hausken.

I tillegg til smertene fører tilstanden til fertilitetsproblemer, vansker med å bli gravid, forklarer Hausken.

– Vi vet at rundt 10 prosent av alle kvinner har endometriose, men det er ikke alle som har store plager. For andre fører dette til kroniske smerter som er svært alvorlige, forklarer den erfarne legen.

En av grunnene til at mange kvinner går med disse smertene i mange år, er ifølge legen at de rett og slett ikke blir trodd.

– Det er fortvilende for kvinnene å bli avfeid uten å få diagnosen og gå rundt med disse smertene bare fordi det ikke har latt seg gjøre å stille noe diagnose, sier legen oppgitt.

Flere alternative behandlingsformer

– Det første man må gjøre er å få stilt diagnosen. For enkelte kan en P-pille avhjelpe, for andre vil en hormonspiral være en god løsning. Kirurgi er også et alternativ om andre løsninger ikke er tilstrekkelig, forklarer Hausken.

Hos Klinikk Hausken både i Haugesund, Stavanger, Bergen og i Oslo har de hatt pasienter med endometriose.

– I mange tilfeller er dette kortvarig og noe kroppen selv ordner opp i. Det er de med langvarige kroniske smerter som må ha hjelp, sier Hausken.

Kroniske smerter fører til at man blir ufør.

– Etter lang tid med slike smerter, lang vei over mange år i helsevesenet og hvor man ikke føler at mann blir trodd, ja det er grusomt for de det gjelder, sier Hausken.

Du finner mer informasjon på klinikkhausken.no

Hør intervjuet

FAKTA: Dr. Jon Hausken er Medical Director og leder klinikken. Han fullførte sin MD grad innen obstetrikk og gynekologi i 1995. Frem til han startet klinikken i 2006 arbeidet han både som leder for IVF og fødselsavdelingen på Haugesund Sykehus. Gjennom arbeidet sitt fortsetter han arven fra sin far som en innovatør innen området IVF. Dr. Hausken har også tidligere vært leder for Nordic Fertility Society (NFS) og den norske avdelingen (NOFAB).

Flere nyheter: