Menu
Stengte butikker og fabrikker og strenge smitteverntiltak førte til den største økonomiske nedturen i Storbritannia på over 40 år i første kvartal. Arkivfoto: Rui Vieira / AP / NTB scanpix

Enda verre enn ventet for britisk økonomi

Storbritannias økonomi krympet med 2,2 prosent i første kvartal, den største nedturen siden 1979. Resultatet er enda dårligere enn de første tallene antydet.

Av NTB | 30.06.2020 16:18:36

Medisin og helse: Et anslag fra statistikkbyrået ONS i mai viste at brutto nasjonalprodukt (BNP) ble 2 prosent mindre. Det ville vært den største kvartalsvise nedgangen siden finanskrisen i 2008.

Nå viser altså de reviderte tallene at pandemien gikk enda hardere ut over økonomien allerede i årets tre første måneder.

– Et mer detaljert bilde av økonomien viser det største kvartalsfallet siden tredje kvartal 1979. Alle de store sektorene i økonomien krympet betraktelig da pandemien rammet i mars. Samtidig førte en bråstopp i forbruket til at husholdningene sparte mye mer, sier Jonathan Athow ved ONS.

Samtidig er dette bare forsmaken på det som venter i andre kvartal. I april stupte økonomien og aktiviteten falt med hele 20,4 prosent. Økonomer venter en tosifret nedgang for kvartalet sett under ett.

– Det er åpenbart at økonomien opplevde en rekordstor nedgang i andre kvartal, sier økonom Howard Archer hos EY. Selskapet anslått et fall på 17 prosent, fulgt av en oppgang på 10 prosent i tredje kvartal.

Athow sier den økonomiske situasjonen har blitt hjulpet noe av at regjeringen har dekket store deler av lønnstapet i privat sektor for å sikre folks jobber under pandemien.

(©NTB)

Flere nyheter: