Menu
Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) legger mandag kveld fram nye og strengere koronatiltak. Foto: Heiko Junge / NTB

Enda strengere koronatiltak

Koronasmitten og -innleggelsene øker raskt hver dag. Mandag kveld komme regjeringen med flere, strenge tiltak på en hasteinnkalt pressekonferanse.

Av NTB | 13.12.2021 18:01:37

Medisin og helse: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), helseminister Ingvild Kjerkol og kunnskapsminister Tonje Brenna vil være til stede på pressekonferansen klokken 20 mandag kveld.

– Situasjonen er alvorlig. Smittespredningen er for høy. Og vi er nødt til å treffe tiltak for å begrense den utviklingen, sa Støre til NTB tidligere mandag.

Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet har begge levert nye anbefalinger om ytterligere koronatiltak for å få bukt med den eskalerende situasjonen.

– Det haster med å bremse covid-19-epidemien med betydelige tiltak slik at ikke omikronvarianten forårsaker en epidemibølge som gir enorm sykdomsbyrde og fullstendig overbelaster helsetjenesten. Formålet er å redusere og flate ut denne bølgen, heter det i en ny risikovurdering fra FHI om omikronvarianten.

Det kan også bli påbud om mer bruk av munnbind, nye begrensninger på idrettsarrangementer og i utelivsbransjen. Ingenting er bekreftet et par timer før pressekonferansen.

Målet er uansett å forsøke å begrense spredningen av den svært smittsomme omikronvarianten. Det har blitt satt en rekke smitterekorder de siste dagene, både nasjonalt og i de største byene. Innlagttallene har også nådd rekordhøyt nivå de siste dagene.

Mandag var 358 koronapasienter innlagt på norske sykehus, som er det høyeste antallet som er registrert hittil under pandemien.

– Vi har anbefalt å redusere intervallet til 4,5 måneder. Det får en positiv effekt, fordi akkurat det intervallet gjør at man får utnyttet kapasitet i kommunene, sier FHIs vaksinesjef Geir Bukholm til avisa.

Hittil har intervallet mellom vaksinene vært på fem måneder.

Helseministeren skal i et møte mandag med statsforvaltere og kommuner ha varslet at Forsvaret og apotekene kan bli satt inn for å få fortgang i vaksineringen.

Regjeringen har sittet i en rekke møter i hele dag for å finne ut hvilke knapper de skal trykke på, og hvor hardt. Mye tyder på at det vil bli satt inn tiltak som rammer både skoler og barnehager.

I tillegg til å hindre spredning, vil myndighetene intensivere vaksineringen for å hindre flest mulige tilfeller av alvorlig sykdom. Folkehelseinstituttet anbefaler nå å redusere tiden mellom to vaksiner til 4,5 måneder, melder VG mandag ettermiddag.

Flere nyheter: