Menu
Norge er blant landene som har begynt å gi folk en oppfriskningsdose med koronavaksine. Illustrasjonsfoto: Torstein Bøe / NTB

EMA: Trygt med oppfriskningsdose etter tre måneder

Det er trygt med en ekstra dose med koronavaksine allerede etter tre måneder, opplyser Det europeiske legemiddelverket (EMA).

Av NTB | 09.12.2021 16:31:35

Medisin og helse: – Mens den nåværende anbefalingen er å gi en oppfriskningsdose etter seks måneder, er det på det nåværende tidspunkt informasjon som støtter at man på sikkert og effektivt vis kan gi en oppfriskningsdose allerede tre måneder etter at man er fullvaksinert, sa vaksinesjef Marco Cavaleri på torsdagens pressekonferanse.

EMA har tidligere åpnet for en oppfriskningsdose minst seks måneder etter siste dose for folk mellom 18 og 55 år. For eldre og enkelte grupper kan intervallet kortes ned.

I Norge ble intervallet nylig kuttet fra seks til fem måneder for alle over 45 år.

– Tilfellene fremstår i hovedsak som milde. Men vi må innhente mer informasjon for å avgjøre om sykdomsspekteret ved omikronsmitte er annerledes enn fra de tidligere variantene, sa Cavaleri.

Omikronvarianten er foreløpig påvist i over 55 land. En rekke tilfeller er påvist i Norge, noe som førte til at strenge tiltak ble innført med virkning fra natt til torsdag.

Vaksineprodusenten Pfizer/Biontech opplyste onsdag at deres koronavaksine gir god beskyttelse mot omikronvarianten etter en tredje dose. Cavaleri sier derimot at det er for tidlig å konkludere om hvor godt dagens vaksiner fungerer mot varianten.

– Per nå har vi ikke nok informasjon om hvordan varianten påvirker hvor effektive de godkjente vaksinene er, men vi fortsetter å undersøke saken, sier han.

– Vi kan muligens avslutte vurderingen før nyttår. Godkjennes den, vil denne vaksinen gi en ytterligere mulighet til å vaksinere folk i EU og internasjonalt, sa han.

Novavax’ koronavaksine Nuvaxovid er godkjent i Indonesia og på Filippinene. Vaksinen gis i to doser, med minst 21 dagers mellomrom.

For øyeblikket er koronavaksinene til Pfizer, Moderna, AstraZeneca og Johnson & Johnson godkjent for bruk i Norge og EU.

Kommende uke vil EMA vurdere om koronamedisinen Xevudy skal godkjennes til behandling av koronapasienter som ikke trenger oksygentilførsel, og som har økt risiko for sykdomsprogresjon.

Omikronvarianten har skapt global panikk og var naturligvis også et tema på pressekonferansen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har sagt at det er indikasjoner på at omikron kan være mer smittsom enn andre varianter av koronaviruset.

Cavaleri kunne også meddele at EMA nærmer seg en beslutning om koronavaksinen til Novavax, som kan bli den femte som godkjennes i Norge og EU.

(©NTB)

Flere nyheter: