Menu
AstraZenecas covid-19-vaksine. Arkivfoto: Matthias Schrader / AP / NTB

Sammenheng mellom AstraZenecas vaksine og blodpropp

Vaksinesjefen i EUs legemiddeltilsyn mener det er en sammenheng mellom AstraZenecas vaksine og tilfeller av blodpropp.

Av NTB | 06.04.2021 11:45:14

Medisin og helse: – Jeg mener vi nå kan si at det er en klar kobling til vaksinen, sier EMAS vaksinesjef Marco Cavaleri i et intervju som er publisert i den italienske avisen Il Messaggero tirsdag. Han sier det fortsatt ikke er klart hva som fører til den alvorlige reaksjonen.

Cavaleri antyder at koblingen blir bekreftet av tilsynet i løpet av noen timer. Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved det norske Legemiddelverket har foreløpig is i magen.

Norges representant i EMA, som er utsendt fra Legemiddelverket, er mer begeistret.

– Det er positivt at EMA endelig gir uttrykk for samme konklusjon, sier David Benee Olsen til Aftenposten.

Han legger til at det ikke er noen hemmelighet at Norge har ment dette lenge.

Rett før påske sa komiteen at det ikke var bevist noen årsakssammenheng, men at det var mulig og skulle analyseres videre.

I Norge konkluderte forskere i forrige måned med at en kraftig immunrespons etter vaksinene førte til at tre helsearbeidere fikk blodpropp. En av helsearbeideren døde.

– Vi mener dette her er viktig å få fram, og at vi har funnet en fornuftig forklaringsmodell, sa overlege Pål André Holme ved Rikshospitalet da resultatet ble lagt fram.

Mange land har tatt vaksinen i bruk igjen, men enkelte steder gis den kun til eldre. Norge har foreløpig ikke begynt å bruke AstraZenecas vaksine igjen.

– Vi forholder oss til at det er tilsynets sikkerhetskomité (PRAC) som skal komme med beslutningen. At en tjenestemann sier dette, er jo fortsatt høyst uoffisielt, sier Madsen til NTB.

Denne uken møtes PRAC, og det er ventet at det vil komme en ny anbefaling om AstraZenecas vaksine Vaxzevria.

En rekke land stoppet midlertidig bruken av Vaxzevria etter at det oppsto usikkerhet om hvorvidt den kunne føre til blodpropp. Så sent som forrige uke sa EMA at det ikke anbefalte begrensninger i bruken.

(©NTB)

Flere nyheter: