Menu
Illustrasjonsfoto: AP / NTB

EMA godkjenner nye vaksinefabrikker

EUs legemiddeltilsyn (EMA) gir klarsignal til tre nye vaksinefabrikker i henholdsvis Nederland, Tyskland og Sveits.

Av NTB | 26.03.2021 15:38:10

Politikk: AstraZenecas koronavaksine skal produseres ved en ny fabrikk i Halix i Nederland. Den har stått i sentrum for den siste vaksinekrangelen mellom EU og Storbritannia, som begge gjør krav på vaksine fra Halix.

EMA godkjenner også Pfizer/Biontechs fabrikk i Marburg i Tyskland, samt en fabrikk som skal produsere Moderna-vaksine i Visp i Sveits.

– Hensikten er å øke produksjonskapasiteten og forsyningen av vaksine til EU-markedet, heter det i en kunngjøring fra EMA.

EU har slitt med å skaffe nok vaksine, noe som har ført til sterk misnøye i medlemslandene og har fått Ungarn til å ta i bruk russisk og kinesisk vaksine som ikke er godkjent av EMA.

Under et toppmøte torsdag greide ikke de 27 medlemslandene å bli enige om hvordan 10 millioner nye vaksinedoser skal fordeles, men overlot til diplomater å forsøke å finne en løsning.

Flere land, blant dem Norge, har inntil videre stanset bruken av AstraZeneca-vaksinen etter meldinger om blodpropp blant nylig vaksinerte.

EMA har inntil videre konkludert med at verdien av å bruke vaksinen er langt større en risikoen for bivirkninger, men vurderer løpende rapporter om mulige bivirkninger.

EMAs sikkerhetskomité (PRAC) holder nytt plenumsmøte 6.–9. april og kommer trolig med en ny anbefaling om vaksinen da.

(©NTB)

Flere nyheter: