Menu
Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, sier de ønsker å forsinke spredningen av den nye virusvarianten så mye som mulig. Foto: Berit Roald / NTB

Elleve nye tilfeller av mutert virusvariant i Norge

FHI har avdekket elleve nye tilfeller av den engelske virusvarianten i Norge. De smittede kom fra Storbritannia i desember, eller er kontakter av disse. Fire er påvist i Rogaland.

Av NTB | 03.01.2021 00:08:04

Medisin og helse: Av de elleve nye tilfellene er fire påvist i Rogaland, tre i Viken, og i Oslo er det registrert fire tilfeller. Fra før er det påvist fem tilfeller av den nye virusvarianten i Norge, og totalt er det dermed påvist 16 tilfeller i Norge til nå.

Denne varianten av viruset, kalt VOC 202012/01, og antas ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) å ha sammenheng med en rask økning av tilfeller i Sørøst- og Øst-England samt London.

Åtte av tilfellene er nærkontakter til reisende, og tre har selv vært i Storbritannia. Alle nærkontaktene med unntak av en person er husstandsmedlemmer med reisende fra Storbritannia. De reisende kom til Norge i desember.

Varianten ser ikke ut til å gi noen større risiko for alvorlig sykdom etter det FHI vet nå.

– Viruset har stor utbredelse i deler av Storbritannia nå, og det er derfor ikke overraskende at reisende fra disse områdene er smittet av denne nye varianten av viruset, sier hun.

Til nå er den nye varianten påvist både i Sverige, Danmark, Island, Tyskland, Nederland, Frankrike, Italia, Spania og Portugal. I Danmark er det totalt påvist 86 tilfeller med den nye virusvarianten, og nå utgjør de vel 2 prosent av de smittede.

Hun sier at om denne virusvarianten får stor utbredelse vil det kunne gjøre epidemien vanskeligere å kontrollere.

– Det vil i tilfelle kreve bruk av sterkere tiltak for å holde smittetallene nede, sier Vold.

– Vi kjører nå fortløpende analyser for å identifisere virus med mutasjoner og kartlegge om vi har flere tilfeller med den britiske virusvarianten. De det gjelder vil bli fulgt opp av kommunen de befinner seg i, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

– Vi følger nøye med på situasjonen, og vi ønsker å forsinke spredningen så mye som mulig, sier Vold.

(©NTB)

Flere nyheter: