Menu
Daglig leder Hege Jørgensen i Toppfotball Kvinner ber om en rask avklaring fra helsemyndighetene rundt organisert trening. Den avklaringen varsles onsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Eliteserieklubbene får trene sammen, kvinnefotballen venter på myndighetene

Toppfotball Kvinner tør ikke gjøre som Norsk Toppfotball og la sine spillere trene i små grupper fra onsdag. Kvinnene venter på avklaring fra myndighetene.

Av NTB | 31.03.2020 18:47:47

Sport: Den avklaringen kommer også onsdag. Det sa helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB etter tirsdagens pressekonferanse om virussituasjonen.

– Vi vil komme med et tydelig svar, og forhåpentligvis et godt svar for idretten, sa han.

Allerede tirsdag morgen kom beskjeden til klubbene i Eliteserien og 1. divisjon menn om at de får vende tilbake til treningsfeltene og trene i grupper på inntil fem personer fra og med 1. april.

Norsk Toppfotball (NTF) tok beslutningen mandag kveld etter å ha gått lei av å vente på en avklaring fra helsemyndighetene, skriver VG.

Vedtaket innebærer fortsatt at klubbene følger myndighetenes råd om uteaktivitet. Spillerne kan trene i små grupper på inntil fem personer så lenge alle holder én meters avstand til hverandre. Treneren kan ikke komme i tillegg, men må være en av de fem.

Hos Toppfotball Kvinner, som organiserer Toppserien og 1. divisjon, venter man fortsatt på en avklaring fra myndighetene om hva som er lov og ikke. Flere klubber sitter med stengte baner, og spillerne må fortsatt trene individuelt på hjemmebane.

Hun forteller at man «bare sitter og tripper» i påvente av klare retningslinjer. Spillerne ønsker å trene så snart som mulig.

Jørgensen sier at spillere har opplevd å bli jaget vekk fra lokale baner de siste ukene selv om de har trent uten noen andre i nærheten.

– Vi snakker om toppidrettsutøvere, som blir jaget vekk selv om de er helt alene. Det er en situasjon som det er umulig å forholde seg til. Vi må få klare råd så raskt som mulig om hva som er lov.

Beskjeden fra Jørgensen er likelydende med den idrettspresident Berit Kjøll har sendt til helsedirektør Bjørn Guldvog.

Forbudet mot organisert trening ble innført for nesten tre uker siden på grunn av spredningen av koronaviruset. Guldvog sa at oppklaringen kan ventes onsdag.

– De samme regler gjelder for idretten som for all annen aktivitet, at vi ikke skal være i grupper på flere enn fem og ha to meters avstand til hverandre i det offentlige rom, men jeg håper vi kan gi noe mer konkrete retningslinjer for idretten. Fagfolkene våre jobber med det nå, sa han til NTB.

NTF presiserer i en pressemelding at den enkelte klubb er ansvarlig for å holde seg innenfor helsemyndighetenes smittevernregler og lokale myndigheters krav.

– Det ansvaret er jeg sikker på at de profesjonelle klubbene er i stand til å ta, sier NTFs sportssjef Erik Solér.

Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo ønsker NTF-vedtaket velkommen.

– Jeg synes det er veldig positivt. Samtidig har jeg full forståelse for den «lockdown» som er gjort i samfunnet. Det ser ut som den virker positivt. Jeg forstår at landets øverste myndigheter må bestemme når det kommer en pandemi, og vi følger de reglene som kommer, sier han til NTB.

– Vi har ventet på rådene fra helsemyndighetene som vi skulle få via fotballforbundet. Vi har fortsatt ikke fått noen avklaring. Vi er nødt til å forholde oss til myndighetenes bestemmelser, sier daglig leder Hege Jørgensen i Toppfotball Kvinner til NTB.

– I dag er det betydelig usikkerhet blant våre forbund og medlemmer vedrørende hva som er lov og hva som ikke er lov etter vedtaket. Usikkerheten knyttet til forståelsen av vedtaket innebærer økt risiko for ulik praksis i forskjellige kommuner og forskjellige idretter, og vi opplever også svært ulik adgang til å drive idrett, skriver Kjøll.

Også NTF ønsket i utgangspunktet å vente på presiseringer fra helsemyndighetene, men ettersom det dro ut i tid, valgte de å åpne opp for «tilrettelagt trening» i mindre grupper fra onsdag.

(©NTB)

Flere nyheter: