Menu
FOTO: Politiet

Elektrosjokk mest brukt i Sør-Vest

Sør-Vest politidistrikt er området i landet som politiet hyppigst bruker elektrosjokkvåpen. Det viser tall fra Politidirektoratet.

Av Egil M Solberg | 14.01.2021 07:50:41

Elektrosjokkvåpen: Politidirektoratet er fornøyd med prøveprosjektet som nå har pågått i to år.

Flere krevende oppdrag for politiet har blitt løst uten bruk av skytevåpen og prøveprosjektet med elektrosjokkvåpen er nå under evaluering, skriver Politidirektoratet i en pressemelding.

I samtlige situasjoner i siste kvartal har politiet vært konfrontert med en gjerningsperson som har vært bevæpnet med kniv, som enten er brukt, eller truet med.

Politiet har også i alle oppdragene vært bevæpnet med skytevåpen, men situasjonene har løst seg uten at politiet har vært tvunget til å benytte disse.

– Vi er meget tilfreds med at politiet også i disse krevende oppdragene har klart å løse situasjonene uten å måtte ta i bruk skytevåpen og uten å skade gjerningspersonen, sier prosjektleder Kjetil Lussand.

Tall for håndtering av ESV i Sør-Vest politidistrikt i 2020.

Elektrosjokkvåpen avfyrt: 22 ganger
Trussel om bruk av elektrosjokkvåpen: 18 ganger

Sammenligner man siste kvartal med de foregående, brukte politiet elektrosjokkvåpen færre ganger enn noe annen periode i 2020.

Prøveperioden er over

Den opprinnelige perioden for utprøving (2019 og 2020) er ferdig, men etter samtykke fra Justis- og beredskapsdepartementet fortsetter de distriktene som har elektrosjokkvåpen også utprøvingen i 2021.

– Politidirektoratet er i gang med sin evaluering av prøveprosjektet, og vil også i løpet av våren 2021 motta den eksterne evalueringsrapporten fra Umeå universitet.

– Når vi har mottatt denne vil vi oppsummere erfaringene og kunnskapen vi har fått og gi vår faglige anbefaling til departementet, forklarer prosjektleder Lussand.

– Vi vil ikke forskuttere vår anbefaling, men vi er svært tilfreds med måten utprøvingen er blitt gjennomført av distriktene, og de svarene vi har fått gjennom disse to årene, sier han.

Tall fra politidirektoratet

Flere nyheter: