Elektrosjokk mest brukt i Sør-Vest
Sør-Vest politidistrikt er området i landet som politiet hyppigst bruker elektrosjokkvåpen. Det viser tall fra Politidirektoratet.
Elektrosjokkvåpen: Politidirektoratet er fornøyd med prøveprosjektet som nå har pågått i to år.
Flere krevende oppdrag for politiet har blitt løst uten bruk av skytevåpen og prøveprosjektet med elektrosjokkvåpen er nå under evaluering, skriver Politidirektoratet i en pressemelding.
I samtlige situasjoner i siste kvartal har politiet vært konfrontert med en gjerningsperson som har vært bevæpnet med kniv, som enten er brukt, eller truet med.
Politiet har også i alle oppdragene vært bevæpnet med skytevåpen, men situasjonene har løst seg uten at politiet har vært tvunget til å benytte disse.
– Vi er meget tilfreds med at politiet også i disse krevende oppdragene har klart å løse situasjonene uten å måtte ta i bruk skytevåpen og uten å skade gjerningspersonen, sier prosjektleder Kjetil Lussand.
Tall for håndtering av ESV i Sør-Vest politidistrikt i 2020.
Elektrosjokkvåpen avfyrt: 22 ganger
Trussel om bruk av elektrosjokkvåpen: 18 ganger
Sammenligner man siste kvartal med de foregående, brukte politiet elektrosjokkvåpen færre ganger enn noe annen periode i 2020.
Prøveperioden er over
Den opprinnelige perioden for utprøving (2019 og 2020) er ferdig, men etter samtykke fra Justis- og beredskapsdepartementet fortsetter de distriktene som har elektrosjokkvåpen også utprøvingen i 2021.
– Politidirektoratet er i gang med sin evaluering av prøveprosjektet, og vil også i løpet av våren 2021 motta den eksterne evalueringsrapporten fra Umeå universitet.
– Når vi har mottatt denne vil vi oppsummere erfaringene og kunnskapen vi har fått og gi vår faglige anbefaling til departementet, forklarer prosjektleder Lussand.
– Vi vil ikke forskuttere vår anbefaling, men vi er svært tilfreds med måten utprøvingen er blitt gjennomført av distriktene, og de svarene vi har fått gjennom disse to årene, sier han.