Menu
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB

Elektrifisering kan bety rasjonering av strøm neste år

Om ikke lenge er hele Utsirahøyden og Sleipner Øst elektrifisert via Johan Sverdrup-feltet. Det vil kunne bety rasjonering av strøm til våren.

Av Egil M Solberg | 12.08.2022 07:44:53

Strømrasjonering: Den årlige kraftbruken, bare i dette området, blir større enn strømforbruket for husholdninger og industri i hele Stavanger-området, melder Aftenbladet.

Regjeringen vil på denne måten flytte gassforbrenningen til strømproduksjon på plattformene, ut av landet for i realiteten å pynte på det norske klimaregnskapet.

LES OGSÅ: Elektrifisering av sokkelen frigjør mye gass til EU

– Tiltaket er i realiteten klimafiendtlig da det på denne måten brukes mye unødig energien til transport av gass og strøm, sier Hans Borge i Klimarealistene. Han er forsker og instituttleder for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger.

Under Energirike-konferansen i Haugesund denne uken, var også tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen nådeløs i kritikken mot regjeringens klimapolitikk.

– Det er både tankevekkende og frustrerende at elektrifisering av sokkelen har en usikker global effekt på klimaet. Dette blant annet fordi kraften som vi bruker på elektrifiseringen alternativt kunne blitt eksportert, og potensielt gitt større effekt på utslipp av CO₂, sier den tidligere sentralbanksjefen til Aftenbladet.

Regjeringens politikk vil også medføre ytterligere økning i strømprisene og reell fare for rasjonering.

Ifølge NVE vil dette kunne skje allerede til Våren neste år.

I praksis kan rasjonering gjennomføres på to måter: kvoterasjonering og sonevis roterende utkobling av strømmen.

Flere nyheter: