reklame for Utvik Autoservice
Menu
En ny undersøkelse viser at eldre har bedre hørsel nå enn for 20 år siden. Foto: Frank May / NTB scanpix

Eldre har bedre hørsel nå enn for 20 år siden

En ny undersøkelse viser at eldre mennesker i Norge har bedre hørsel nå enn samme aldersgruppe for 20 år siden.

Av NTB | 16.06.2020 11:34:45

Sosiale forhold: Utviklingen går i riktig retning for både menn og kvinner, men spesielt menn i alderen 60 til 70 år har bedre hørsel enn menn i samme aldersgruppe for 20 år siden. Det viser tall fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), opplyser Folkehelseinstituttet.

Årsaken til bedringen av hørselen i befolkningen vites ikke, men hørselsforsker Bo Engdahl ved Folkehelseinstituttet sier at redusert støy på arbeidsplassen sannsynligvis er noe av årsaken.

– Fra 1970 ble det gjort omfattende støyreduserende tiltak, og det er antakelig det vi ser resultatet av nå, sier Engdahl.

Han peker også på reduksjon av støy på fritiden, fremskritt i behandling av øresykdommer eller endringer i røykevaner, livsstil og bedring i generell helse som andre faktorer som kan spile inn.

– En annen medvirkende forklaring kan være at dagens eldre er i bedre helse og funksjon enn gårsdagens eldre, og at de biologisk sett er yngre, sier Engdahl.

Befolkningsutviklingen, med flere eldre, innebærer allikevel at det vil være flere med nedsatt hørsel i årene som kommer.

(©NTB)

Flere nyheter: