Menu
Kartet viser hvordan gjennomsnittlig spotpris på strøm og samlet strømforbruk har utviklet seg fra første kvartal 2020 til første kvartal 2022. Illustrasjon fra NVE.

Ekstreme strømpriser påvirker ikke forbruket

Strømforbruket er stort sett akkurat det samme, selv med de ekstremt høye strømprisene vi nå opplever.

Av Egil M Solberg | 06.08.2022 11:44:25

Strømkrise: Siden første kvartal i 2020 har spotprisen på strøm økt med 713 prosent på Sørvestlandet, men forbruket har ikke endret seg.

Mandag skal Stortingets presidentskap diskutere om Stortinget skal hasteinnkalles fra sommerferie for å håndtere strømpriskrisen.

Flere partier ønsker en eller annen form for regulering av prisene. Samtidig advares miljøbevegelsen om at prisregulering kan føre til endring av forbruket, i en situasjon med knapphet på energi.

Klassekampen har sett på Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sine kvartalsrapporter om kraftsituasjonen. Tallene viser at både husholdningene og bedriftene bruker strøm som vanlig, uavhengig av prisene.

Det fryktes derimot at mange ikke vil ha råd til å gjøre sparetiltak, nettopp på grunn av de høye strømprisene. Installasjon av varmepumpe eller solcellepanel kan være investeringer som nå blir mer krevende å ta.

Flere nyheter: