Menu
Statsadvokat Marit Formo har tatt ut tiltale mot en 46 år gammel ekssoldat. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ekssoldat tiltalt for dobbeltdrap i Bosnia

En tidligere bosnisk soldat (46) bosatt i Drammen er tiltalt for å ha skutt og drept to personer i Bosnia sommeren 2014.

Av NTB | 09.01.2020 14:40:53

Kriminalitet og rettsvesen: Mannen ble i 2017 frifunnet for dobbeltdrapet i bosnisk rett, men er nå tiltalt av norske påtalemyndighet for samme forhold, melder VG. Bosnisk høyesterett opphevet dessuten den frifinnende dommen kort tid etter at den falt.

Statsadvokaten mener den 46 år gamle ekssoldaten skjøt og drepte to menn på Sann Café i Trnopolje i Bosnia 28. juli 2014. Den bosniske domstolen fant at bevisene ikke var tilstrekkelig overbevisende, men norsk politi har under sin etterforskning i 2017 og 2018 framskaffet ytterligere bevis som påtalemyndigheten mener er tilstrekkelig til domfellelse.

Tiltalte soner for tiden en voldsdom på seks års fengsel. I fjor sommer ble han pågrepet på cella i Skien fengsel, siktet for dobbeltdrapet i Bosnia.

– Retten peker på andre mer sannsynlige gjerningsmenn, og at det er plantet bevis. Det er ingen tekniske bevis mot tiltalte og heller ingen vitner som knytter ham til åstedet, sier Bratlien til NTB.

Han sier at etterforskningen i Norge kun har vært rettet mot hans klient, og at norsk politi ikke har vært objektive.

– Det er overraskende at norsk politi stikker hånden inn i dette vepsebolet av politikk, religion, kultur, korrupsjon, familievold og svake bevis uten en bedre og mer betryggende etterforskning, sier advokaten.

Tiltaltes sønn, som selv på et tidspunkt var siktet i saken, har status som vitne. Saken mot ham er henlagt, og han har ikke plikt til å forklare seg.

– Det er gjort omfattende etterforskning i Bosnia og også andre europeiske land. Da er det særlig snakk om vitneavhør, ransakinger og tekniske undersøkelser, sier statsadvokat Marit Formo ved Det nasjonale statsadvokatembetet til TV 2.

Mannens forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, sier at hans klient er frikjent for drapene i Bosnia i det han betegner som en usedvanlig godt begrunnet dom.

(©NTB)

Flere nyheter: