reklame for Utvik Autoservice
Menu
En mann er i Drammen tingrett dømt til 21 års forvaring for et dobbeltdrap som ble begått i Bosnia-Hercegovina i 2014. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ekssoldat dømt til 21 års forvaring for dobbeltdrap i Bosnia

En norsk statsborger ble onsdag domfelt i Drammen tingrett. Mannen ble dømt for et dobbeltdrap begått i Bosnia-Hercegovina i juli 2014.

Av NTB | 27.08.2020 15:08:07

Kriminalitet og rettsvesen: Mannen er dømt for drapet på to personer på en kafé i landsbyen Trnopolje i Republika Srpska i Bosnia-Hercegovina 28. juli 2014, skriver Sørøst politidistrikt i en pressemelding.

Det var VG som omtalte saken først.

Den domfelte reiste tilbake til Norge før saken på nytt kunne behandles i Bosnia-Hercegovina. Fordi mannen var norsk statsborger og ikke kunne utleveres fra Norge, ble saken overtatt av norske myndigheter i mai 2018.

Etter dette har norsk politi gjennomført en omfattende etterforskning i Norge og i Bosnia-Hercegovina. Etterforskningen dannet grunnlag for tiltalebeslutningen og domfellelse i Drammen tingrett, skriver politiet i pressemeldingen.

– Vi er fornøyd med at retten deler påtalemyndighetens oppfatning i saken. Saken viser at Norge ikke blir en frihavn hvis man har begått alvorlig kriminalitet i utlandet, sier statsadvokat Marit Formo ved Det nasjonale statsadvokatembetet.

Etterforskningen er utført i samarbeid mellom Sørøst politidistrikt og Kripos. Etterforskning har skjedd både i Norge og utlandet. Saken har krevd utstrakt internasjonalt samarbeid, og norsk politi har blant annet hatt bistand av Eurojust.

– Norsk politi har gjennomført en meget grundig etterforskning i denne saken, sier Formo.

– Dommen blir anket, og vi har tillit til at saken vil få mer grundig og objektiv behandling i lagmannsretten. Det eneste riktige resultatet i denne saken er frifinnelse, sier Flatland.

Saken ble først etterforsket av bosnisk politi. Deretter ble den ført i lagmannsretten i Bosnia-Hercegovina, hvor den nå domfelte mannen ble frikjent. Frikjennelsen ble opphevet av Høyesterett i Republika Srpska i Bosnia-Hercegovina.

Mannen er i Drammen tingrett nå dømt til 21 års forvaring for de to drapene.

Advokat Håvard Flatland, som er en av mannens forsvarere, sier til VG at han mener domfellelsen er uriktig.

Flere nyheter: