Menu
LER HELE VEIEN TIL BANKEN: Richard Lutz, konsernsjef i Deutsche Bahn (DB), har sikret norsk fornybar strøm til tyske tog. For det betaler han om lag 30 øre kilowattimen de neste ti årene. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP

Eksporterer strøm for 30 øre per kWh – du tar regningen

En avtale med Statkraft sikrer Deutsche Bahn (DB), den statseide tyske jernbanen, ren, fornybar kraft fra Ullensvang til 30 øre per kWh. Strømeksport til dumpingpris og du tar regningen.

Av Egil M Solberg | 10.08.2022 08:10:52

Strømkrise: Deutsche Bahn kommer særdeles gunstig ut av en tiårig strømavtale med Statkraft.

Mågeli vannmagasin, som ligger ved Ullensvang i Hardanger og er godt synlig fra Trolltunga, er i en tysk pressemelding framstilt som den grønne redningen for tyske tog, melder Nettavisen.

«Mågeli kraftstasjon, sør i Norge, skal forsyne Deutsche Bahn med nesten 190 gigawatt-timer strøm årlig i ti år», skriver Deutsche Bahn i pressemeldingen som prydes av et vakkert bilde fra Hardanger. Dette tilsvarer årsforbruket for omtrent 10.000 norske eneboliger.

Nabohus og bedrifter til kraftstasjonen betaler nå 20 ganger mer for den samme strømmen.

Meldingen fra Deutsche Bahn er omtalt flere steder i sosiale medier og har vakt sterke reaksjoner, blant annet i Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm», som har over 600.000 medlemmer.

Gruppas administrator Olav Sylte omtaler avtalen som en «nasjonal skandale» i en post som har fått over 750 kommentarer.

Små og mellomstore bedrifter tar regningen

Ifølge regjeringen jobbes det med å øke prisene på Sørvestlandet for å redusere strømeksporten.

Uten støtteordninger er det små og mellomstore bedrifter i Norge som da må ta regningen, mens storindustri med fastprisavtaler i ulandet er helt uberørt av regjeringens tiltak.

Flere nyheter: