reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Økonomiprofessor Steinar Holden mener at de økonomiske konsekvensene av koronatiltakene vil prege norsk økonomi i mane år framover, men sier at regjeringen avgjørelse om å lette på tiltakene fra slutten av april kan minske konsekvensene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ekspertgruppe mener koronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover

De samfunnsøkonomiske kostnadene av koronatiltakene kan bli svært store, mener en ekspertgruppe. Men en gradvis lettelse av tiltakene vil hjelpe godt.

Av NTB | 07.04.2020 20:17:34

Økonomi og næringsliv: Regjeringens avgjørelse om å lette gradvis på tiltakene er basert på råd fra Helsedirektoratet og analyser fra Folkehelseinstituttet og to ekspertgrupper.

I rapporten fra gruppen som professor Steinar Holden har ledet, beregnes det at virusutbruddet kan få alvorlige konsekvenser for økonomien i Norge i mange år framover.

– De samlede realøkonomiske kostnadene per måned med de nåværende tiltakene er beregnet til rundt 24 milliarder kroner, heter det i rapporten.

Tallet omfatter virkninger som er direkte knyttet til økonomisk verdiskapning, og ikke andre virkninger på velferd eller langsiktige virkninger. Til E24 sier Holden at det er riktig å lempe på de strenge restriksjonene allerede fra slutten av april, slik som regjeringen la fram tirsdag.

– Vi er altså på et bedre sted nå enn da rapporten ble skrevet. Da er det fortsatt håp om å kunne slå ned smitten uten for store skadevirkninger på økonomien, legger han til.

Statsminister Erna Solberg (H) sier at man ikke kan måle alt i penger heller.

– Nei, jeg tror ikke vi kan måle noe av det aller viktigste vi gjør, nemlig å si at alle er like mye verdt. Samfunnssammenholdet dreier seg om at vi alle har lik verdi. Og at vi redder livene vi kan redde, mener hun.

– De vurderingene er det Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet som gjør. Vi setter helse først. Men så er det kommet anbefalinger når det gjelder skoleåpninger, og så har vi gått i detalj om hvordan vi skal gjøre det, sier hun, og tilføyer:

– Egentlig sier rapportene at det er riktig med tiltak. Selvfølgelig koster det mye, men varigheten vil avgjøre hvor krevende det er for økonomien.

Det anslås at fallet i BNP i snitt kan ligge på mellom 46 og 124 milliarder kroner i året de neste ti årene, avhengig av hvor strenge tiltak man går inn for de neste månedene.

– Da vi leverte rapporten i forrige uke, baserte vi oss på en smittespredning på 0,9, men anbefalte likevel noen lettelser. Med det siste anslaget på 0,7, er det enda større grunn til å vurdere lettelser, sier Holden.

Solberg understreker at ingen av rapportene er vurderinger om tiltakene er riktige.

(©NTB)

Flere nyheter: