Menu
Døde blir lagt i en massegrav i utkanten av havnebyen Mariupol i Ukraina, som etter flere måneder med harde kamper nå kontrolleres av russiske styrker. Foto: AP / NTB

Eksperter advarer mot risiko for folkemord i Ukraina

Russlands handlinger i Ukraina viser at Moskva oppfordrer til folkemord og begår grusomheter ment å ødelegge det ukrainske folket, konkluderer ekspertgruppe.

Av NTB | 27.05.2022 10:16:12

Kriminalitet og rettsvesen: Over 30 uavhengige eksperter på folkerett og folkemord anklager i en felles uttalelse den russiske stat for brudd på flere artikler i FNs folkemordkonvensjon.

Ekspertene slår videre fast at det foreligger en akutt risiko for folkemord i Ukraina og viser til at det er avdekket en lang liste med overgrep, blant annet massedrap på sivile, deportasjoner samt bruk av dehumaniserende og anti-ukrainsk retorikk fra russiske ledere.

Rapporten er utarbeidet av den amerikanske tankesmia New Lines Institute for Strategy and Policy og Raoul Wallenberg Centre for Human Rights i Canada. CNN har fått tilgang til rapporten, som legges fram fredag.

– Dette er en svært grundig og detaljert gjennomgang av omfattende bevismateriale, sier han.

– Det vi har sett hittil er at denne krigen i sin natur er folkemord når det gjelder språket som benyttes og måten den blir utført på, det er helt åpenbart, sier Ibrahim.

– Vi har overhodet ikke mer tid, vi mener at det foreligger en svært alvorlig risiko for folkemord, sier Ibrahim.

– Alle land som har undertegnet Folkemordkonvensjonen, alle disse 151 landene, inkludert Russland, må gjøre alt de kan for å stanse dette, ellers bryter de konvensjonen, sier han.

– Vi samlet en gruppe ledende juridiske eksperter fra hele verden. De gjennomgikk bevisene og konkluderte med at Russland bryter Genèvekonvensjonen i Ukraina, sier Azeem Ibrahim i New Lines Institute.

Land som har sluttet opp om FNs folkemordkonvensjon, har forpliktet seg til å gjøre alt for å forhindre folkemord, og juristene bak rapporten mener verdenssamfunnet nå må gripe inn.