Menu
Avtalen mellom riksdagsrepresentanten Amineh Kakabaveh og regjeringen i Sverige, som hindret at regjeringen ble felt av et mistillitsforslag tirsdag, kan ha svekket mulighetene for enighet med Tyrkia og svensk Nato-medlemskap. Foto: Fredrik Sandberg / NTB

Ekspert: Vanskeligere for Sverige å komme til enighet med Tyrkia

Regjeringen i Sverige unngikk mistillit, men prisen var en avtale som kan redusere utsiktene til en Nato-avtale med Tyrkia, tror ekspert.

Av NTB | 08.06.2022 05:01:07

Den uavhengige representanten Amineh Kakabaveh var joker da et mistillitsforslag mot Sveriges justisminister Morgan Johansson ble nedstemt i Riksdagen tirsdag.

Svensk-kurdiske Kakabaveh var tungen på vektskålen og truet med å stemme for mistillitsforslaget fra Sverigedemokraterna, noe som ville resultert i regjeringens avgang.

Kakabaveh krevde en klar garanti fra statsminister Magdalena Andersson om at regjeringen vil opprettholde forbudet mot våpeneksport til Tyrkia og unnlate å terrorstemple flere kurdiske grupper.

Dermed ba hun i realiteten regjeringen si nei til kravene som Tyrkia har stilt for å slippe Sverige inn i Nato.

Avtalen innebærer blant annet et løfte om økt samarbeid mellom Sverige og det kurdiske partiet PYD, som Tyrkia ser på som terrorstemplede PKKs syriske gren.

– Denne avtalen navngir PYD og sier at det er en legitim samarbeidspartner. Det blir ikke sett på med blide øyne i Tyrkia, sier Levin.

Han tror det blir svært vanskelig for den svenske regjeringen å stå fast ved avtalen med Kakabaveh og samtidig gjøre Tyrkia fornøyd.

– Det blir unektelig vanskelig. Det forverrer mulighetene for å finne en kompromissløsning, sier han.

– Han er nok ganske fornøyd med denne åpne diplomatiske striden. PKK er et populært tema og partiet hans har bred politisk støtte i Tyrkia, sier Levin.

Mens den svenske regjeringen forsøker å løse stridsspørsmålene på diskret vis, ved hjelp av diplomatiske samtaler bak lukkede dører, framfører Kakabaveh og tyrkiske politikere sine synspunkter høyt og tydelig.

– Alt skjer veldig offentlig, noe som tyder på at det ligger svært mye politikk bak fra tyrkisk side. Det gjør det vanskeligere å finne en løsning, sier Levin.

Både Sverige, Finland og flere Nato-land håper at striden med Tyrkia skal være løst innen Nato-toppmøtet i Madrid 29. og 30. juni.

– Det er ikke umulig, men det har ikke blitt noe enklere, sier Levin.

Tyrkia-ekspert Paul Levin ved Institutt for Tyrkia-studier ved universitetet i Stockholm tror avtalen mellom Kakabaveh og regjeringen svekker mulighetene for å finne et diplomatisk kompromiss med Tyrkia.

Levin stiller spørsmål ved om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan av rent innenrikspolitiske grunner ønsker en kompromissløsning som åpner døra for svensk Nato-medlemskap. Han viser til at det skal holdes valg i Tyrkia neste år.

(©NTB)

Flere nyheter: