Menu
President Joe Biden kom styrket ut av mellomvalget, takket være at Demokratene berget flertallet i Senatet, mener eksperter. Foto: AP / NTB

Ekspert: Senatsvalget var viktig seier for Biden

At Demokratene berget flertallet i Senatet er en viktig seier for president Joe Biden, som dermed får lettere gjennomslag for sin politikk, mener ekspert.

Av NTB | 13.11.2022 13:41:24

Politikk: – Det er svært viktig. Det gir Demokratene helt andre muligheter til å påvirke lovarbeidet i USA, sier Dag Blanck, som er professor i Nordamerikastudier ved universitetet i Uppsala.

– Dersom Representantenes hus vil vedta en lov som Demokratene motsetter seg, blir den sendt til Senatet for godkjenning. Da kan Senatet stemme den ned eller unnlate å ta den opp til behandling, sier han.

Mye tyder på at Republikanerne vil få flertall i Representantenes hus etter mellomvalget, men det endelige resultatet er ennå ikke klart.

– Det har Biden lykkes veldig godt med i løpet av sine to første år som president, mener Blanck.

Biden utnevnte tidligere i år 51 år gamle Ketanji Brown Jackson som dommer i høyesterett, og han har også utnevnt et stort antall dommere på lavere nivå innen det føderale rettsvesenet.

– Det er minst like viktig, om ikke enda viktigere ettersom de fleste saker blir avgjort på de lavere nivåene, sier Blanck.

– De store taperne er Republikanerne og ikke minst Donald Trump, som har vært svært aktiv og gitt sin støtte til en rekke kandidater. Mange av de har tapt, konstaterer Blanck.

En annen viktig sak for president Joe Biden er muligheten til å utnevne dommere og få dem godkjent av Senatet.

Demokratene og Biden har i det store og hele kommet godt fra det i mellomvalget, der resultatet gikk i strid med alle spådommer om en stor republikansk bølge, mener han.

(©NTB)

Flere nyheter: