Menu
Hvalrossen Freya befant seg tidligere denne uka i Frognerkilen. Hun er i utgangspunktet på vandring mot Svalbard. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Ekspert: Hvalrossen Freya har ikke hastverk med å forlate Norge

Hvalrossen Freya er i utgangspunktet på en vandring mot Svalbard, ifølge biolog. Hun har derimot ikke dårlig tid og kan bli i Norge en stund til.

Av NTB | 23.07.2022 12:40:47

Kuriosa og kjendiser: – Hun oppholder seg bare på et sted i tre til fire dager. Hun er i utgangspunktet på vandring mot Svalbard, men hun har det ikke travelt, sier biolog Rune Aae ved Universitetet i Sørøst-Norge til NTB.

Hun trenger nemlig ikke å returnere til Svalbard før hun er kjønnsmoden, og det er hun ikke før om tre til fire år, ifølge Aae.

Freya, som antas å være fem år gammel, og har denne uken tiltrukket seg store mengder skuelystne både på land og til vanns i Frognerkilen i Oslo. Så forsvant hun plutselig fra Frognerkilen, før en båt fra Fiskeridirektoratet observerte henne ved Lysaker i Bærum fredag kveld.

Aae mener at Oslo-området kun er en blindgate for hvalrossen.

– Freya skal på sikt til Svalbard for å få kalver, men hun er jo et sosialt dyr, sier han.

Men at en hvalross både finner veien inn Oslofjorden og i tillegg slår seg til ro såpass lenge er svært sjeldent, forklarer Aae.

– Omtrent hvert tiende år kommer det hvalrosser inn i deler av Oslofjorden, men de blir bare observert i et par dager før de drar igjen. Freya er synlig lite redd, og det er nytt. Jeg har aldri opplevd før at en hvalross er i et område så lenge, sier han og legger til:

– Så skal det sies at jeg aldri har fulgt så nøye med på én spesifikk hvalross. Men veldig sjelden er det, og det at det er snakk om et hunndyr gjør det ekstra sjeldent, sier han.

Både Bymiljøetaten og Fiskeridirektoratet har bedt folk om å holde avstand til Freya for å unngå potensielle farlige situasjoner og at hun blir unødvendig stresset.

På torsdag besluttet direktoratet å være til stede i området for å sikre at folk holder tilstrekkelig avstand til Freya.

– Det beste er at folk holder seg unna. Min bekymring er at folk er så nærgående at det skapes situasjoner som gjør krav om avliving. Flytting er løsningen å foretrekke, og slik jeg har forstått det jobber Fiskeridirektoratet med en løsning rundt problemstillingen, sier Aae.

Det hender iblant at Indre Oslofjord får besøk av uvanlige gjester fra fjerne havområder, som for eksempel delfiner, sverdfisk og spekkhogger.

Når Freya ikke leter etter mat, ligger hun og slapper av. Hvalrosser kan gjerne hvile i opptil 20 timer i døgnet. Hun har ligget og hvilt på en rekke fritidsbåter i Frognerkilen, hvor stadig flere har tatt turen for å få et glimt av den arktiske gjesten.

(©NTB)

Flere nyheter: