Menu
Ayman al-Zawahri ble ofte beskrevet som intelligent, men lite karismatisk. Søndag ble han drept i et amerikansk droneangrep i Afghanistans hovedstad Kabul. Bildet av al-Zawahri ble tatt i Afghanistan i 1998. Foto: Mazhar Ali Khan / AP / NTB

Ekspert: Al-Zawahris død kan styrke al-Qaida

Al-Qaida kan på sikt vokse seg sterkere etter drapet på lederen Ayman al-Zawahri, tror forskeren Greg Barton.

Av NTB | 03.08.2022 10:20:58

Krig og konflikter: Grunnen er at al-Zawahri ikke ble ansett som en veldig sterk leder.

– Han var kompetent og klarte å holde orden på ting. Men han var ikke veldig karismatisk, og ikke veldig inspirerende, sier Barton til den australske kringkasteren ABC News.

I tillegg var al-Zawahri 71 år gammel. Barton sier det er mulig at en ny leder i større grad vil appellere til en ny generasjon al-Qaida-rekrutter.

– Å ta ut al-Zawahri betyr ikke nødvendigvis at vi er kvitt problemet, advarer han.

Taliban-regimet i Afghanistan beskyldes for å ha holdt al-Zawahri skjult, og Barton tror dette stemmer. Hvis al-Qaida kan fortsette å bruke Afghanistan som et trygt skjulested, er det noe gruppen kan ha stor nytte av.

Al-Zawahri ble drept i et amerikansk droneangrep i Afghanistans hovedstad Kabul i helgen. Han hadde ledet al-Qaida siden 2011, da Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan.

– Men al-Qaida har vokst i Afrika og står fortsatt sterkt i deler av Midtøsten og Asia, sier Barton.

Han forsker på internasjonal islamsk politikk ved Deakin University i den australske delstaten Victoria.

Egyptiske al-Zawahri var med og ledet al-Qaida helt siden 1990-tallet. Han var utdannet lege og ble ofte beskrevet som intelligent, men lite karismatisk.

Mye avhenger naturlig nok av hvem som overtar. Barton sammenligner al-Qaida med et internasjonalt konsern med en sterk «merkevare» – og tror en ny «toppleder» vil kunne styrke merkevaren.

Siden den gang har al-Qaida på noen måter svekket seg, ifølge Barton. Organisasjonen tapte terreng da den enda mer ekstreme islamistgruppen IS etablerte noe som minnet om en egen stat i Syria og Irak.

(©NTB)

Flere nyheter: