Menu
Vern av Amazonas var hovedtema da klima- og miljøminister Espen Barth Eide (t.v.) møtte den brasilianske valgvinneren Lula da Silva på klimatoppmøtet i Egypt torsdag. Foto: Martin Lerberg Fossum / KLD / NTB

Eide møtte Lula på klimatoppmøtet

Vern av regnskog var et hovedtema da klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) møtte Brasils påtroppende president Lula da Silva på klimamøtet i Egypt.

Av NTB | 17.11.2022 13:41:40

Vær: – Vi ble enige om å gjenoppta Amazonasfondet veldig raskt. Uten regnskogen vil klimamålene mislykkes, sa Eide til E24 kort etter møtet torsdag.

Lula slo sittende president Jair Bolsonaro i den avgjørende runden i det brasilianske presidentvalget i forrige måned. Kort etter at resultatet var klart, kunngjorde Eide at Norge ville gjenoppta den økonomiske støtten til vern av Brasils regnskog.

Det betyr blant annet at frosne midler i Amazonasfondet skal frigjøres. Midlene i fondet tilsvarer over 5 milliarder kroner, og det meste av dette er penger som er gitt av Norge.

Lula ankom klimatoppmøtet tirsdag og har bare møtt representanter for et fåtall land siden da. Eide sier han fikk mer tid med den brasilianske valgvinneren enn USAs klimautsending John Kerry fikk.

I årene Bolsonaro har vært president i Brasil, har avskogingen i Amazonas økt kraftig. Dette har både ført til tap av natur og økte klimautslipp.

Nå lover Lula ikke bare å bremse avskogingen, men å stanse den fullstendig.

– Det er høye ambisjoner og det er krevende, men vi vil samarbeide med han for å gjøre dette mulig, sier Eide til E24.

Brasiliansk oljepolitikk ble også diskutert i møtet mellom de to. Lula nevnte at mange norske selskaper har operert i Brasil.

(©NTB)

Flere nyheter: