Menu
Millioner av flyktninger lever i leirer med svært dårlige sanitærforhold der korona-epidemien kan få katastrofale følger, advarer Flyktninghjelpen. Dette bildet er fra Moria-leiren på den greske øya Lesvos. Foto: AP / NTB scanpix

Egeland frykter massedød i flyktningleirer

Koronaviruset vil føre til massedød blant flyktninger i overfylte leirer verden over, advarer Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

Av NTB | 16.03.2020 18:47:59

Ulykker og naturkatastrofer: – Millioner av mennesker rammet av konflikt lever i overbefolkede flyktningleirer der det er veldig dårlige hygiene- og sanitærfasiliteter, sier Egeland.

Når viruset slår til mot overbefolkede leirer i land som Iran, Bangladesh, Afghanistan og Hellas, vil konsekvensene være brutale, advarer han.

– Vi må handle nå, sier Egeland.

Flyktninghjelpen oppfordrer giverland til å vise raushet og fleksibilitet slik at hjelpeorganisasjoner kan trappe opp innsatsen med å bedre vann-, sanitær- og hygienefasiliteter i leirene.

– Mens verdens statsledere jobber med å unngå et skrekkscenario innenfor egne landegrenser, må de ikke snu ryggen til dem som bor utenfor grensene. Vi må stå i internasjonal solidaritet med folk på flukt gjennom denne veldig usikre perioden, sier han.

Egeland frykter også følgene dersom viruset spres i land som Syria og Jemen der sykehus er bombet, eller i land som Venezuela der helsevesenet har brutt sammen.

Flyktninghjelpen trapper nå opp arbeidet i Iran og er særlig bekymret over millioner av afghanske krigsflyktninger som lever i områder med ekstremt dårlige hygienefasiliteter og begrenset tilgang til helse- og sosialtjenester.

– Koronaviruset diskriminerer ingen, og det burde heller ikke verdenssamfunnet gjøre når det gjelder å hjelpe dem som er mest utsatt for å bli smittet av sykdommen, sier Egeland.

(©NTB)

Flere nyheter: