Menu
Manuel Lanzini gratuleres med scoring av Declan Rice (til v.) og Saïd Benrahma i West Hams borteseier mot Crystal Palace. Foto: Ian Walton, AP / NTB

Effektive West Ham i ryggen på Arsenal – sto imot sterk Palace-spurt

Med dødelig effektivitet vant West Ham 3-2 i London-derbyet mot Crystal Palace og er nå bare ett poeng bak byrival Arsenal på den viktige 4.-plassen.

Av NTB | 01.01.2022 20:38:47

Sport: Manuel Lanzini fortsatte å herje med Palace og satte inn både 0-2 og 0-3 etter at Michail Antonio hadde scoret ledermålet. Lanzini har scoret 13 av sine 25 Premier League-mål mot andre London-lag, seks av dem mot Crystal Palace.

Vertene hadde to stolpetreff i første omgang, og mange andre sjanser, men lyktes ikke før Odsonne Édouard reduserte i det 83. minutt på innlegg fra innbytter Michael Olise. Sistnevnte skapte full spenning da han i siste ordinære minutt satte inn 2-3 direkte på frispark fra kant, men West Ham holdt unna gjennom de fire tilleggsminuttene.

Sekunder før slutt sendte Jean-Philippe Mateta, også han innbytter, et brassespark rett utenfor stolpen.

– Palace var på oss hele kampen, men vi utnyttet sjansene vi fikk. De satte oss under press, men vi greide å holde unna og starte året med tre poeng, sa Michail Antonio til Sky Sports.

– Hva jeg sa blir mellom meg og dommeren, men vi var det beste laget og skapte sjanser nok til å vinne, så jeg er skuffet. West Ham grep sjansene sine og scoret fine mål, men vi burde hatt iallfall ett poeng, sa Vieira i et intervju vist på TV 2.

Med Vieira tilbake på trenerbenken etter koronasmitte gikk Crystal Palace i strupen på sine bedre plasserte gjester. Etter 42 sekunder skjøt Jeffrey Schlupp i stolpen langt utenfor keepers rekkevidde etter at Jordan Ayew løp opp et klareringsforsøk og spilte ballen skrått ut i feltet.

Palace dominerte det første kvarteret fullstendig, før West Ham viste tenner og tvang hjemmekeeper Vicente Guaita til å vise klasse da Michail Antonio hogg til på volley. Keeper refleksredet og tok seg av returene også.

Bare tre minutter senere sto det 0-2. Declan Rice førte ballen i høyt tempo og spilte innpå til Lanzini, som på utsøkt vis tryllet bort Andersen med en tofotsfinte, vippet ballen opp til seg selv og banket den i nettaket.

Palace avsluttet omgangen best, men hadde fortsatt ikke marginene på sin side. I det 32. minutt satte Ayew igjen opp en lagkamerat, og Odsonne Édouard skjøt i tverrliggeren.

Deretter måtte Fabianski vise klasse på to avslutninger fra Christian Benteke.

– Åpenbart burde det ikke vært straffe, sa Joachim Andersen til Sky, men Vieira sa at han syntes avgjørelsen var grei.

Lanzini utnyttet uansett straffen nådeløst, og West Ham gikk til pause med tre måls ledelse.

Crystal Palace sluttet aldri å jage en vei inn i kampen, men fant den først da det var for sent.

David Moyes ledet for 10. gang en Premier League-kamp på 1. nyttårsdag og tangerte dermed rekorden til Alex Ferguson og Arsène Wenger. Han kunne glede seg om en seier som styrker sjansene til mesterligaplass.

West Ham er på 5.-plass ett poeng bak Arsenal. En annen byrival, Tottenham, er ytterligere poenget bak og med to kamper mindre spilt.

12. januar kan West Ham være oppe på fjerdeplass. Det skjer om det blir seier i hengekampen hjemme mot Norwich.

Etter sluttsignalet var Palace-manager Patrick Vieira rasende på dommeren og pådro seg gult kort. Han mente at laget skulle hatt frispark for tilbakespill til keeper da Craig Dawson avverget en sjanse i overtiden.

I det 22. minutt var det ingenting han kunne gjøre. Et innlegg fra Saïd Benrahma gikk over Joachim Andersen, som så ut til å feilregne ballbanen. Michail Antonio løp inn bak ryggen på Marc Guehi og satte foten på ballen inne i målgården.

På overtid i omgangen ble kampen punktert. Jarrod Bowen nikket ballen utover på banen, og ved 16-meterstreken skulle Luka Milivojevic dempe den og ta den med seg utover. Så kom han så vidt borti ballen med armen, og etter langvarig VAR-gjennomgang fikk West Ham straffe.

(©NTB)