reklame for Utvik Autoservice
Menu
Ebolamedisinen Remdesivir, som produseres av Gilead Sciences, testes på pasienter med koronavirus i flere land. Foto: AP / NTB scanpix

Ebolamedisin feilet i første forsøk

De første testene gjort på koronasmittede personer viste at ebolamedisinen Remdesivir ikke hadde noen påvirkning på viruset, ifølge en rapport fra WHO.

Av NTB | 24.04.2020 03:02:20

Vitenskap og teknologi: Rapporten ble ved en glipp offentliggjort av Verdens helseorganisasjon på deres nettside torsdag, ifølge The Financial Times.

Etter kort tid ble rapporten tatt ned, men avisa har skjermdump av funnene.

Gilead Sciences, selskapet som produserer Remdesivir, falt med 4,3 prosent på børsen etter at WHO-rapporten ble kjent.

I en uttalelse til FT sier WHO at rapporten som ble publisert er et utkast som nå gjennomgår en såkalt fagfellevurdering. De bekrefter at den ble lagt ut ved en feil.

Før en artikkel blir publisert i et vitenskapelig tidsskrift, er det vanlig at andre forskere som er eksperter på området går gjennom den vitenskapelige metoden som er brukt og sjekker om resultatene stemmer, det er dette som kalles fagfellevurdering.

Etter en måned hadde 13,9 prosent av pasientene på Remdesivir dødd, sammenlignet med 12,8 prosent av placebogruppen. Forskjellen er ikke stor nok til å være statistisk signifikant.

Selskapet mener rapportens omtale av medisinens potensielle effekt på covid-19 blir feil når studien ble avsluttet for tidlig på grunn av for få deltakere, noe som igjen er årsaken til at den ikke blir statistisk representativ.

Også Norge gjør forsøk med ebolamedisinen. Testing av Remdesivir på pasienter med koronavirus ble satt i gang ved Haukeland universitetssjukehus i slutten av mars.

I sammendraget som ikke er fagfellevurdert, kommer det fram at den kinesiske studien involverte 237 personer, hvor 158 mottok medisinen mens 79 fikk placebo. Hos 18 av pasientene måtte de stanse bruken av Remdesivir grunnet bivirkninger.

Gilead Sciences kritiserer konklusjonen i rapporten som ble publisert, og sier at data fra studien faktisk antyder «en potensiell fordel» ved bruk av medisinen.

(©NTB)

Flere nyheter: