Menu
Foto: Turid Berge-Olsen / Ølen Betong

E-tjenesten tok åpen kontakt med Ølen betong

Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tok ved en rekke anledninger uønsket og åpen kontakt med nøkkelansatte i Ølen Betong. Nå vil selskapet ha 130 mill i erstatning.

Av Egil M Solberg | 21.01.2020 19:45:42

Domstol: Forretningsmannen Atle Berge i Ølen Betong, har saksøkt staten etter at han ble anklaget for spionasje og utvist fra Russland i ti år, krever erstatning på over 130 millioner kroner, melder TV2.

Ifølge sluttinnlegget som ble levert til Oslo tingrett mandag, heter det at Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ved en rekke anledninger tok uønsket og åpen kontakt med nøkkelansatte i Ølen Betong, som drev med forretninger i Russland.

Ølen betong hevder at norsk etterretning brøt eller handlet utenfor reglene som er fastsatt for henholdsvis E-tjenesten og PST.

Med støtte fra norske myndigheter hadde firmaet satset stort i Nordvest-Russland da rekrutteringsforsøkene fant sted. Ved to anledninger i 2013 oppsøkte norske etterretningsoffiserer firmaets lokaler i Ølen, heter det i sluttinnlegget.

– Forespørslene ble høflig, men kontant avvist. At disse møtene fant sted, er for øvrig bekreftet av Forsvarsdepartementet, skriver advokat Per M. Ristvedt i advokatfirmaet Schjødt ifølge kanalen.

Ifølge saksøkerne ble denne kontakten fanget opp av russisk etterretning.

I 2015 og 2016 fikk disse rekrutteringsforsøkene konsekvenser for Atle Berg og Kurt Stø, heter det i sluttinnlegget.

Flere nyheter: