Menu
Tidligere utredninger viser at det ikke er praktisk mulig å skille mellom kraft som benyttes til utvinning av kryptovaluta og andre formål i datasentrene. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Dyrere strøm for datasentre

Etter seks år med redusert elavgift til datasentre, blir det slutt på denne fordelen i 2023, hvis regjeringen får tilslutning for forslaget.

Av NTB | 06.10.2022 14:31:17

Økonomi og næringsliv: Kraft til datasentre vil dermed være ilagt elavgift etter alminnelige satser, i likhet med kraft til andre tjenesteytende næringer, heter det i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023.

– Vi står i en helt annen situasjon i kraftmarkedet nå enn da den reduserte satsen for datasentre ble innført i 2016. Mange steder er tilgangen på kraft nå presset, noe som gjør at prisene stiger, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

Under regjeringen Solberg var det flere ganger snakk om å innføre en egen elavgift for datasentre som utvikler kryptovaluta, noe som viste seg vanskelig å gjennomføre i praksis.

– Vi ser en utvikling med økt utvinning av kryptovaluta i Norge. Vi trenger denne kraften til fellesskapet. Regjeringen vil derfor avvikle ordningen, sier Vedum.

Tidligere utredninger viser at det ikke er praktisk mulig å skille mellom kraft som benyttes til utvinning av kryptovaluta og andre formål i datasentrene. Dersom utvinning av kryptovaluta skal ilegges elavgift med alminnelig sats, må den reduserte satsen for kraft til datasentre avvikles i sin helhet, mener regjeringen.

Flere nyheter: