Menu
Strømprisene var med å påvirke konsumprisindeksen (KPI) i februar, ifølge SSB. Foto: Heiko Junge / NTB

Dyrere mat og strøm bidro til prisstigning i februar

Konsumprisindeksen (KPI) i Norge steg med 0,7 prosent fra januar til februar, og den største årsaken var økte mat- og strømpriser.

Av NTB | 10.03.2021 09:08:22

Økonomi og næringsliv: Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer økte med 2 prosent fra forrige måned. Her var det særlig økte priser på meieriprodukter og egg, samt kjøtt og alkoholfri drikke som bidro til oppgangen, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

En annen sentral årsak til oppgangen i KPI var strømprisene. Elektrisitet, inkludert nettleie, hadde en økning på 3,8 prosent i februar.

Strømprisene preget også tolvmånedersveksten. I februar i år steg KPI med 3,3 prosent fra samme måned i fjor, hvor prisene på elektrisitet inkludert nettleie bidro mest, med en økning på hele 41,2 prosent siden i fjor.

Kjerneinflasjonen er prisstigningen justert for avgiftsendringer og uten strøm og drivstoff, og det er den Norges Bank ser etter når de setter renten. I februar steg kjerneinflasjonen med 2,7 prosent, samme nivå som i forrige måned.

Det er en noe mindre økning enn det Norges Bank ventet. Sentralbanken hadde ventet en kjerneinflasjon på 2,9 prosent i februar, skriver E24.

Koronapandemien har satt sitt preg på inflasjonen, og i tiden framover er det vaksineringen og utviklingen i arbeidsledigheten som er avgjørende for den økonomiske utviklingen i Norge.

(©NTB)

Flere nyheter: