Menu
Arkadij Dvorkovitsj (t.v.), her sammen med Magnus Carlsen og Fabiano Caruana foran deres VM-kamp i 2018. Foto: Nina Rangøy / NTB

Dvorkovitsj gjenvalgt som Fide-president

Den tidligere russiske visestatsministeren Arkadij Dvorkovitsj er gjenvalgt som president i Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) med stort flertall.

Av NTB | 07.08.2022 10:40:45

Sport: Det melder blant andre nyhetsbyrået AFP. 157 av de 179 nasjonale sjakkforbundene stemte på russeren, opplyser valgkommisjonens leder, Roberto Rivello.

Blant Dvorkovitsjs motkandidater var den ukrainske stormesteren Andrij Barysjpolets. Han ønsket å fjerne Dvorkovitsj fra lederposisjonen i Fide på grunn av Russlands krigføring i Ukraina. 16 nasjoner stemte på Barysjpolets.

Dvorkovitsj er tidligere visestatsminister i Russland og har angivelig tette bånd til landets president, Vladimir Putin. Han har vært Fide-president siden 2018.

– Dette er åpenbart veldig gode nyheter og en betydningsfull seier, uttaler Kreml-talsmann Dmitrij Peskov, ifølge det statlige nyhetsbyrået Tass.

– Det er veldig kult. Dette er en viktig organisasjon med mye arbeid å gjøre, og vi håper Dvorkovitsj lykkes med dette arbeidet, legger Peskov til.

Dvorkovitsj kritiserte tilsynelatende den russiske invasjonen i mars, da han uttalte at tankene hans går til ukrainske sivile. Uttalelsen møtte kritikk i hjemlandet, og Fide-presidenten uttalte senere at det ikke er «noe rom for nazisme eller at land skal dominere andre».

Inderen Viswanathan Anand, som blant annet har spilt to VM-kamper mot Magnus Carlsen, ble valgt som visepresident under Dvorkovitsj. Carlsens trener, dansken Peter Heine Nilsen, var Barysjpolets’ visepresidentkandidat.

Russland reagerer med entusiasme etter Dvorkovitsjs gjenvalg, og Kreml kaller det en seier for nasjonen.

Russland og Belarus er utestengt fra Fide som følge av Ukraina-krigen. Ifølge nettstedet Chessdom skal forbundets generalforsamling mandag stemme over om russerne får komme tilbake i den internasjonale sjakken.

(©NTB)

Flere nyheter: