Menu
Filippinenes president Rodrigo Duterte, her under en tale han holdt i januar. Duterte vil si opp en forsvarsavtale med USA etter at amerikanske politikere har kritisert hans krig mot narkotikakriminalitet. Foto: AP / NTB scanpix

Vil si opp forsvarspakt med USA

Filippinenes president Rodrigo Duterte har planer om å si opp en sentral forsvarsavtale med USA, opplyser presidentens talsmann.

Av NTB | 07.02.2020 20:00:59

Politikk: Talsmannen Salvador Panelo sier også at Duterte er klar til å snakke med USAs president Donald Trump, men hva de to konkret skal diskutere er ikke kjent.

Duterte truet i forrige måned med å avslutte den såkalte Visiting Forces Agreement (VFA), som ble inngått med USA i 1999. Avtalen utgjør det juridiske grunnlaget for at amerikanske styrker kan reise til Filippinene og øve med filippinske styrker.

Avtalen kan sies opp av hver av partene med en tidsfrist på 180 dager.

Dutertes uttalelser kom etter at USA trakk tilbake turistvisumet til den filippinske senatoren Ronald Dela Rosa, som tidligere var landets politisjef. Han har stått i spissen for Dutertes krig mot narkotika, som har kostet mer enn 5.000 mistenkte langere og brukere livet.

Tidligere har Duterte nektet de amerikanske senatorene Richard Durbin og Patrick Leahy innreise til landet. De har tatt til orde for sanksjoner mot Filippinene fordi myndighetene har fengslet Duterte-kritikeren Leila de Lima.

Hun kritiserte «krigen» mot narkotikakriminalitet, men ble selv anklaget for narkosmugling og har sittet fengslet siden 2017.

Duterte har også nektet regjeringsmedlemmer å reise til USA.

(©NTB)

Flere nyheter: