Menu
Sinn Feins nordirske leder Michelle O'Neill ligger an til å bli ny førsteminister etter at partiet vant valget i Nord-Irland. Foto: Peter Morrison / AP / NTB

DUPs leder erkjenner nederlaget – Sinn Féin har vunnet valget i Nord-Irland

Det proirske partiet Sinn Féin har for første gang vunnet valget på den folkevalgte forsamlingen i Nord-Irland.

Av NTB | 07.05.2022 17:45:52

Politikk: Seieren betyr at Sinn Féin får førsteministeren – hvis en ny regjering kommer på plass.

– Det ser nå ut til at Sinn Féin vil bli det største partiet, erkjente lederen for unionistpartiet DUP, Jeffrey Donaldson, lørdag.

Probritiske unionister har styrt Nord-Irland siden opprettelsen i 1921. Unntaket har vært perioder der området har vært direkte styrt fra London.

Valgseieren til Sinn Féin beskrives som historisk. Opptellingen etter torsdagens valg startet fredag morgen, og resultatet var klart lørdag. Partiet har fått flest plasser i folkeforsamlingen, som har 90 representanter.

Sinn Féin har fått rundt 29 prosent av stemmene, mot DUPs 21,3 prosent.

Sinn Féins nordirske leder Michelle O’Neill sier landet går inn i en «ny æra».

– Dette er et definerende øyeblikk for vår politikk og vårt folk, sier hun.

– Jeg vil stå for et inkluderende lederskap, som støtter mangfold, garanterer rettigheter og likhet for dem som er blitt ekskludert, diskriminert mot eller ignorert i fortiden, fortsatte O’Neill.

Han krevde at statsminister Boris Johnson oppfyller sitt løfte om «å gjøre det som er nødvendig» med den såkalte Nord-Irland-protokollen.

DUP ønsker at grensekontrollen i Irskesjøen skal fjernes.

Grensen har imidlertid skapt store problemer for britisk næringsliv, i tillegg til stor irritasjon blant Nord-Irlands protestantiske innbyggere. De mener det svekker Nord-Irlands plass i Det forente kongedømmet og truer deres britiske identitet.

DUPs krav kan skape vansker for etableringen av en ny nordirsk selvstyreregjering. Selv om Sinn Féin har vunnet retten til å utnevne førsteminister, betyr den inngåtte maktdelingsavtalen at en regjering ikke kan dannes hvis ikke DUP blir med.

BBCs tall viser sent lørdag ettermiddag at 77 av setene er fordelt. Sinn Féin har fått 23 representanter, mens DUP har 21. Sentrumspartiet Alliance Party har også hatt kraftig framgang og har fått 15.

DUP-leder Donaldson gjentok på sin side at hans parti ikke vil delta i en ny regjering uten endringer i brexitavtalen Storbritannia har inngått med EU.

Både Storbritannia og EU var enige om at det ikke var aktuelt å innføre grense- og tollkontroll på den irsk-nordirske grensa da Storbritannia forlot unionen. Alternativet var å skape en grense i Irskesjøen mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia.

Flere nyheter: