Menu
Statsminister i Sverige, Magdalena Andersson, vil forsikre seg om at det er bred parlamentarisk støtte til en Nato-søknad før regjeringen tar sin endelige beslutning i saken. Foto: Fredrik Persson / TT / AP

Duket for svensk Nato-avgjørelse i dag

Om Sverige skal søke om medlemskap i Nato, blir formelt avgjort mandag. Riksdagen er i gang med sin debatt om saken, før regjeringen skal ta beslutningen.

Av NTB | 16.05.2022 10:45:55

Politikk: – Den 24. februar ble et nytt, mørkt kapittel i Europas historie åpnet. Europa og Sveriges befolkning lever i en ny, farlig virkelighet, sa statsminister Magdalena Andersson i sin tale til Riksdagen før debatten.

Hun siktet til Russlands invasjon av Ukraina, som danner bakteppet for at Sverige nå etter alt å dømme kommer til å søke om medlemskap i forsvarsalliansen Nato. Finland kunngjorde sin beslutning om å søke medlemskap søndag.

Andersson pekte også på utviklingen i Russland og konstaterte at landet under president Vladimir Putin går i en stadig mer totalitær retning.

– Vi har dessverre ingen grunn til å tro at utviklingen vil snu i overskuelig framtid.

Hennes parti Socialdemokraterna kunngjorde samme dag at de vil gå inn for svensk Nato-medlemskap. Dermed er det et stort flertall for en søknad i den svenske Riksdagen.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern og Liberalerna har jobbet for et svensk Nato-medlemskap i flere år. Også Sverigedemokraterna sier ja til Nato. Vänsterpartiet og Miljöpartiet sier nei.

Det er regjeringen som har siste ord i saken og tar den formelle beslutningen senere mandag.

– Nøyaktig når vi søker om medlemskap, kan jeg ikke si. Men beslutningen kommer til å bli tatt i dag, sa forsvarsminister Peter Hultquist til SVT mandag morgen.

– Jeg kommer til å forsikre meg om at det er bred parlamentarisk støtte, sa Andersson søndag.

Under debatten i Riksdagen mandag skal den sikkerhetspolitiske analysen som ble lagt fram fredag, diskuteres. Men det er ikke Riksdagen som tar avgjørelsen om hvorvidt en søknad skal sendes.