Menu
En velger går forbi plakater av de franske presidentkandidatene Marine Le Pen og Emmanuel Macron. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone via AP / NTB

Duket for ny duell mellom Macron og Le Pen

Emmanuel Macron har sikret seg en klar ledelse foran Marine Le Pen i første runde av presidentvalget i Frankrike, viser prognoser.

Av NTB | 10.04.2022 21:19:26

Politikk: I prognosene som ble publisert klokka 20, ligger Macron an til en oppslutning på 28,1 prosent. Marine Le Pen fra Nasjonal samling får en oppslutning 23,3 prosent.

Dermed blir det som ventet sittende president Macron og ytre høyre-utfordreren Le Pen som møtes i andre og avgjørende valgomgang 24. april, ifølge prognosene.

Macron ser ut til å klare seg bedre enn det som ble spådd i meningsmålingene i forkant av valgdagen søndag.

Jean-Luc Mélenchon fra venstresiden ligger an til en tredjeplass med en oppslutning på 20,1 prosent av stemmene.

Det tok ikke lang tid før fire av de øvrige ti kandidatene – kommunistpartiets kandidat Fabien Roussel, sosialistpartiets Anne Hidalgo, De grønnes Yannick Jadot og Valérie Pécresse fra det borgerlige partiet Republikanerne – stilte seg bak Macron.

Ingen av disse kandidatene fikk over 5 prosent i første valgrunde ifølge prognosen, men de ligger til sammen an til å ha sanket rundt 14 prosent av stemmene.

De har i tidligere valg vist seg å være svært nøyaktige.

Det franske valgsystemet fungerer slik at dersom ingen av de 12 presidentkandidatene får minst 50 prosent av stemmene, vil de to kandidatene som har fått flest stemmer, gå videre til en andre runde der velgerne må stemme på nytt.

Prognosene viser en foreløpig oppslutning på 7,2 prosent til ham. Zemmour oppfordrer nå sine tilhengere til å stemme på Le Pen 24. april.

For mange av de andre kandidatene ser valget ut til å bli en miserabel affære. Det gjelder blant andre sosialistpartiets Hidalgo og Pécresse fra Republikanerne, som representerer de to partiene som inntil valget i 2017 hadde byttet på regjeringsmakten i flere tiår.

Pécresse ligger på 5 prosents oppslutning. Hidalgo får 2 prosent av stemmene på prognosene – historisk lavt for partiet. Nathalie Arthaud og Philippe Poutou havnet sist med henholdsvis 0,8 og 0,5 prosents oppslutning.

Macron hadde lenge en behagelig ledelse på meningsmålingene, men i valgkampens innspurt krympet avstanden til Le Pen.

Opptellingen søndag viser en noe lavere valgdeltakelse enn ved tidligere valg. Ifølge foreløpige tall Le Monde har hentet inn avsto 26 prosent av de stemmeberettigede franskmennene å stemme ved årets valg.

Både klokken 12 og klokken 17 viste også den foreløpige deltakelsen at færre franskmenn har tatt turen til valgurnene i årets valg.

Macron har på sin side nærmest vært fraværende i valgkampen inntil det siste, noe analytikere mener har straffet seg. De siste dagene har Macron advart velgerne innstendig mot å stemme på Le Pen, som han mener er en farlig høyrepopulist.

Den siste debatten før valget har tidligere hatt en avgjørende innvirkning på utfallet av valget, spesielt i 2017 da Macron ble ansett for å ta overtaket i diskusjonene med Le Pen, som ble oppfattet som forvirret.

Macron ventes de neste to ukene å legge sin diplomatiske innsats i Ukraina-krisen til side og heller fokusere helhjertet på valgkampen.

I etterkant av prognosene søndag kveld har flere av presidentkandidatene som ikke blir med videre i valget, erklært sin foretrukne kandidat.

Prognosene blir gjort av meningsmålingsfirmaer på vegne av franske TV-kanaler og medier, og er basert på et utvalg av stemmer fra utvalgte valglokaler rundt om i Frankrike.

En annen kandidat fra ytre høyre, Eric Zemmour, ser ikke ut til å ha klart å stjele så mange stemmer fra Le Pen som han kanskje hadde håpet.

Franske velgere kunne stemme på hele tolv kandidater som kjempet om å bli landets president. Men valgkampen har vært preget av at det ifølge meningsmålingene i realiteten har vært en kamp mellom Macron og Le Pen.

Det var også knyttet stor spenning til valgdeltakelsen som gjennom søndagen har vært lavere enn ved forrige presidentvalg i 2017.

Le Pen har under valgkampen fremstått som mer moderat enn tidligere. Hun har også drevet en intens valgkamp i Frankrikes mange distrikter, møtt velgere på grasrota og snakket varmt om hvordan hun vil øke folks kjøpekraft og bedre deres levekår.

Et viktig punkt på agendaen videre for det franske presidentvalget skjer sannsynligvis 20. april da Macron og Le Pen skal møte hverandre i en direktesendt TV-debatt.

Flere nyheter: