reklame for Sheiken Bowling
Menu
Kong Harald og dronning Sonja ankommer gallamiddagen på Christiansborg Slot under feiringen av dronning Margrethes 50-års regjeringsjubileum i København. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB

Dronning Margrethe takket for støtte

Søndag fortsetter den nedskalerte feiringen av dronning Margrethes 50 år på tronen i København. Jubilanten selv minner om at hun ikke ble født til rollen.

Av NTB | 11.09.2022 21:00:47

Kuriosa og kjendiser: – Jeg ble ikke født til denne rollen, men mitt liv ble forandret ved grunnlovsendringen i 1953, sa hun under gallataffelen søndag kveld.

I 1953 åpnet grunnlovsendringer for at en kvinne kunne sitte på den danske tronen. Margrethe fortalte at faren hadde en sterk tro på at hun skulle mestre rollen som dronning, og var en stor støtte for henne i ungdommen.

– I de mange følgende år sto min mann prins Henrik ved min side med kjærlighet og støtte.

Dronningen takket også for støtte fra sin mor dronning Ingrid, som døde i 2001, samt fra kronprinsparet, prins Joachim og hans kone prinsesse Marie.

Deretter gikk turen til det danske kongeskipet Dannebrog. Dette og kongeskipet Norge er de to eneste gjenværende kongeskipene i verden etter at det britiske kongeskipet Britannia ble tatt ut av drift i 1997.

Om bord på det danske kongeskipet spiste kong Harald og dronning Sonja lunsj sammen med de to andre nordiske kongeparene og den øvrige danske kongefamilien.

Søndag kveld var det gallamiddag på Christiansborg Slot. Lørdag kveld deltok det norske kongeparet på en gallaforestilling i Det kongelige Teater i København.

Dronning Margrethes jubileum fant egentlig sted i januar, men da utgikk store deler av feiringen på grunn av koronapandemien. Etter dronning Elizabeths bortgang er 82 år gamle Margrethe Europas lengstsittende monark. Hun er også nå den eneste kvinnelige monarken i verden.

Søndag morgen var det gudstjeneste i Vor Frue kirke i København, hvor både det norske og det svenske kongeparet var til stede, ifølge nettsidene til det danske kongehuset.

Dronning Elizabeths bortgang medførte at den danske feiringen ble noe nedskalert. En vaktparade og vinking fra slottsbalkongen er blant punktene som ble avlyst. En konsert i sentrum lørdag kveld ble også avlyst.

(©NTB)

Flere nyheter: