Menu
Dronetiltalte Andrey Yakunin under turen til Svalbard i sommer. Påtalemyndigheten mener at han ikke hadde lov til å fly drone. Foto: Privat, Elden Advokatfirma / NTB

Dronetiltalte Andrey Yakunin erkjenner ikke straffskyld

Den dronetiltalte forretningsmannen Andrey Yakunin erkjente ikke straffskyld etter tiltalen da rettssaken mot ham startet i Nord-Troms tingrett tirsdag morgen.

Av NTB | 29.11.2022 10:17:36

– Ikke skyldig, svarte Yakunin på engelsk da han ble spurt av dommeren om han erkjenner straffskyld.

Yakunin er tiltalt for å ha fløyet droner under en reise på Svalbard i sommer.

Han har både russisk og britisk pass, og PST mener han har brutt sanksjonsforskriftene som Norge innførte mot Russland som følge av krigen i Ukraina.

– Det er absolutt forbud for russiske statsborgere å fly drone på norsk territorium, sa statsadvokat og aktor i saken, Kristin Røhne, i sitt innledningsforedrag.

Yakunin sier han har feriert på Svalbard nærmest årlig siden 2016, og at han har stor interesse for natur, fjellklatring og ekstremsport.

– Det legges til grunn at han er en ihuga friluftsmann som er glad i gå turer, sa Røhne.

Han ble pågrepet i Hammerfest natt til 17. oktober.

Det er ikke strid om hvorvidt Yakunin har fløyet droner, men spørsmålet er om det er ulovlig for ham eller ikke. Forsvarerteamet har blant annet pekt på at Yakunin også er britisk statsborger, og at flygningen skjedde på Svalbard, som er underlagt Svalbard-traktaten.

Tiltalte Yakunin er en velstående forretningsmann bosatt i Italia. Faren hans er tidligere sjef for det gigantiske jernbaneselskapet Russian Railways og kobles av flere medier til Russlands president Vladimir Putin.

Statsadvokaten gikk i retten gjennom Yakunins reise på Svalbard i den påkostede seilbåten Firebird. Han skal ha mønstret på i Longyearbyen i starten av august og ha vært med på en seilas rundt hele Spitsbergen og tilbake til Tromsø 10. september.

Flere nyheter: