Menu
John Christian Elden sier den drone-siktede russeren anker fengslingen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Drone-siktet russer anker fengsling – hevder han er britisk

Den britisk-russiske statsborgeren som er siktet for droneflyging på Svalbard, anker fengslingen. Han hevder han er britisk og ikke rammes av sanksjonene.

Av NTB | 19.10.2022 19:11:07

Politikk: 47-åringen ble i Vestre Finnmark tingrett onsdag varetektsfengslet i to uker, siktet for droneflyging på Svalbard.

Onsdag kveld opplyser advokatfirmaet Elden, som siktede har engasjert, at mannen anker fengslingen til lagmannsretten. De regner med at lagmannsretten behandler saken før helgen.

Mannen, som har russisk og britisk statsborgerskap, anser seg som britisk, og mener derfor at forbudet for russere mot å fly drone derfor ikke gjelder ham.

Forsvarerne mener 47-åringen er britisk statsborger, og at sanksjonsregimet ikke kan «misbrukes» slik at en brite behandles på en annen måte enn norske borgere.

Tingretten la i sin kjennelse vekt på at mannen reiste med sitt russiske pass.

Advokat John Christian Elden tar også til direkte motmæle til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Norge kan ikke nekte russere å fly droner på øygruppen, med mindre man samtidig forbyr dette også for nordmenn. Statsministeren tar derfor feil når han uttaler at det er forbudt for russere å fly drone på Svalbard per dags dato, sier Elden.

Han har forklart at han hadde vært på ferie på Svalbard og hatt med en hobbydrone.

Ifølge siktelsen skal mannen ha fløyet droner og filmet på Svalbard og andre steder i Norge fra juli til han ble pågrepet i Hammerfest. Ifølge VG skal mannen ha vært om bord på en båt, som i perioder har seilt rundt Svalbard og Spitsbergen.

– Videre følger det av Svalbardtraktaten at det på øygruppen er et absolutt forbud mot forskjellsbehandling alene på bakgrunn av nasjonalitet. Dette gjelder uavhengig av om siktede anses som britisk eller russisk. Han har hele veien vært åpen om at han i forbindelse med en ferietur på Svalbard har fløyet droner under fritidsaktiviteter, heter det i en pressemelding.

Mannen, som ble pågrepet i Hammerfest mandag, er den sjuende russeren som er pågrepet i Norge de siste ukene.

Flere nyheter: