Menu
Magnus Carlsen spiller VM i hurtigsjakk i Kasakhstan. Foto: Carina Johansen / NTB

Drømmeåpning for Magnus Carlsen i hurtigsjakk-VM – leder etter første dag

Magnus Carlsen har fått en kjempestart på VM i hurtigsjakk med fire seirer av fem mulige. Nordmannen jakter å ta tilbake tittelen.

Av NTB | 26.12.2022 16:45:48

Sport: I det femte og siste partiet for dagen møtte Carlsen indiske Arjun Erigaisi. Inderen spilte seg tidlig til en fordel med hvite brikker, men klarte imidlertid ikke å utnytte fordelen sin. Til slutt klare Carlsen å sikre remis.

Dermed avsluttet nordmannen dagen på toppen av resultatlisten med 4,5 poeng av 5 mulige.

Verdensmesteren er en av gullfavorittene i turneringen i den kasakhstanske byen Almaty. Han har på strålende vis sikret seg fire strake seirer i åpningen.

Carlsen startet turneringen med seier over armenske Samvel Ter-Sahakjan med svarte brikker, før canadiske Eric Hansen ble slått med hvite brikker. I det tredje partiet mot russiske Jevgenij Tomasjevskij lå han lenge langt bak, men med flott spill vendte han situasjonen og vant.

– Dette er et av de beste hurtigsjakk-partiene Carlsen har spilt gjennom tidene, sa NRK-ekspert Torstein Bae.

Nordmannen hadde en god fordel omtrent hele partiet som endte med en ny triumf i jakten på en fjerde tittel i hurtigsjakk-VM. Carlsen vant sist i 2019.

Det skal spilles 13 runder i mesterskapet.

Hun er den første norske kvinnen som deltar i lyn- og hurtigsjakk-VM. Dermed skrev Machlik norsk sjakkhistorie med seieren.

Det er knyttet spenning til om Carlsen vil spille om han skulle møte amerikanske Hans Niemann i løpet av turneringen. Niemann har stevnet Carlsen og en rekke andre sjakkprofiler som følge av at de har anklaget ham for juks. Carlsen har til nå nektet å spille mot Niemann de gangene de har møttes.

I parti fire ble dessuten regjerende verdensmester Nodirbek Abdusattorov (18) slått med hvite brikker. Unggutten fra Usbekistan vant tittelen i Polen i fjor.

I kvinneklassen ligger Monica Machlik på ett poeng etter fire kamper. Det holder til en foreløpig 80.-plass etter den første dagen av turneringen.

(©NTB)