Menu
Legemiddelprodusenten Johnson & Johnson kommer til å levere betydelig færre vaksiner til Norge i april enn ventet. Foto: Lise Åserud / NTB

Drastisk nedgang i ventede vaksineleveranser fra Johnson & Johnson

Norge får langt færre Johnson & Johnson-vaksiner enn ventet i april. FHIs nøkterne anslag for leveranser var 310.000 i april, men nå får Norge 52.000.

Av NTB | 24.03.2021 23:08:27

Medisin og helse: Norge vil etter planen motta 52.000 doser av Janssen-vaksinen (Johnson & Johnson) i uke 16 og 17 fordelt på to leveranser, opplyser Knut Jønsrud, som leder vaksineforsyningen i Folkehelseinstituttet (FHI), til NTB.

Vaksinen som kun krever én dose, ble godkjent for bruk i Norge 11. mars. Leveransen i uke 16 er den første til Norge.

Dagbladet omtalte leveransene til Norge først.

– Generelt så vil færre vaksiner påvirke framgangen med vaksinering, sier Jønsrud.

Tidligere i mars ble det kjent at også AstraZeneca kom til å levere langt færre vaksiner i andre kvartal. Så ble vaksineringen stanset med denne varianten etter at en sjelden tilstand med blodpropper, blødninger og lavt antall blodplater har ført til flere dødsfall blant vaksinerte.

I andre kvartal var det i de siste anslagene i FHIs nøkterne vaksinescenario beregnet 540.000 AstraZeneca-doser.

Instituttet har regnet med at de skal motta rundt 930.000 doser av Janssen-vaksinen i løpet av andre kvartal i sitt nøkterne scenario, men Jønsrud legger fortsatt til grunn at Johnson & Johnson leverer det de skal.

– Vi har ingen grunn til å tro at Janssen ikke leverer etter forpliktelser for andre kvartal, sier Jønsrud.

Mai-leveranser er foreløpig ikke bekreftet, men prognosen er nå på 226.000 doser, ifølge Jønsrud. Han har ingen oppdaterte prognoser for juni.

Johnson & Johnson har også hatt betydelige problemer i USA. Der er de under press for å levere 20 millioner vaksinedoser som de har lovet til neste uke.

Helsemyndighetene flere steder i landet sier at de har mottatt få eller ingen doser denne uka, og de ikke aner hvor mange de kommer til å få senere. Selskapet har selv forsikret om at de kommer til å levere det de har lovet til amerikanske myndigheter innen utgangen av måneden.

Senest for under to uker siden skrev FHI at 310.000 leveranser fra Johnson & Johnson i april var sikret i et nøkternt scenario. Trolig vil den drastiske reduksjonen forsinke vaksineringen.

Så langt har norske myndigheter gitt uttrykk for at vaksineringen ikke blir mye forsinket av AstraZeneca-trøbbelet. Og nå kommer en betydelig nedgang i ventede Janssen-doser i tillegg.

Selskapet sa i midten av mars at de skulle klare å levere alle de 55 millioner dosene de har lovet EU i andre kvartal uten å bruke den amerikanske produksjonslinjen.

(©NTB)

Flere nyheter: