Menu
Parkeringsplassen der drapet skjedde. En 28 år gammel mann døde natt til lørdag etter å ha blitt knivstukket utendørs i Haugesund. To menn i 20-årene er siktet for drap og medvirkning til drap. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Drapssiktede i Haugesund fengslet i fire uker

Tingretten har fengslet en 20 år gammel brite og en 23 år gammel nordmann i fire uker for medvirkning til drap på en 28 år gammel mann i Haugesund på nyttårsaften.

Av NTB | 03.01.2022 16:53:39

Kriminalitet og rettsvesen: Mennene ble framstilt for fengsling i tingretten i Sandnes etter at politiet siktet dem etter drapet på 28 år gamle Kjetil Andre Østhus natt til 1. januar. Begge nekter straffskyld og sier de ikke har noe med drapet å gjøre.

Etter politiets framlegging av bevisene i saken så langt, deler Sør-Rogaland tingrett politiets oppfatning om at det er skjellig grunn til å mistenke begge mennene for å ha en rolle under drapet, selv om etterforskningen så langt ikke har klarlagt alle omstendigheter rundt hendelsen.

Begge mennene er siktet for medvirkning til drap og må nå sitte i varetekt til 31. januar mens politiet sikrer mulige bevis i saken.

– Av etterforskning gjenstår blant annet arbeid med vitneavhør samt sikring av innhold på nettkontoer, nettlesere, eventuelle andre skytjenester og kommunikasjonsplattformer, skriver tingretten.

For britens del ble politiets krav om fengsling begrunnet med fare for at han ville unndra seg rettsforfølgelse. For begge de siktede frykter etterforskerne at de vil forsøke å påvirke bevisene i saken.

– Det gjenstår flere etterforskningsskritt, herunder arbeid med vitneavhør samt sikring av innhold på både elektroniske enheter, skytjenester og andre kommunikasjonsplattformer. Siktede, som ikke har erkjent straffskyld, vil ha både anledning og motivasjon til å forspille slike bevis, står det i kjennelsen mot 20-åringen.

En likelydende formulering står det i kjennelsen mot den norske 23-åringen.

– Han undergis også brev- og besøksforbud, samt avis- og kringkastingsforbud, i hele fengslingsperioden, skriver tingretten i kjennelsen.

Forsvareren sier klienten hadde vært på besøk hos den medsiktede 23-åringen, men at han nå ønsker å forlate Norge. Han avviser å ha vært i nærheten da drapet skjedde.

– Vi mener bevisene politiet la fram i retten, ikke er tilstrekkelig mistanke mot min klient, sier Haugland videre.

Politiet ble varslet om saken klokka 1.28 om natten og ankom med ambulanse til stedet kort etter. Det ble gjort livreddende førstehjelp på stedet, men mannen ble erklært død rundt klokken 2.10, opplyser politiet mandag.

Politiadvokat Fredrik Martin Soma i Rogaland politidistrikt sier til NTB at vitneutsagn på stedet drapsnatta førte til pågripelsen av de to mennene i nærheten av åstedet. Siden har politiets egen etterforskning styrket grunnlaget for siktelsen om medvirkning til drap og tingrettens kjennelse om varetekt.

– Det er flere forhold som knytter de to siktede til drapet, sier Soma.

Politiadvokaten opplyser at begge de fengslede er kjent av norsk politi fra tidligere, også briten, som hadde oppholdt seg i Norge en kort periode.

Den 23 år gamle nordmannen som er siktet i saken, hadde nylig sluppet ut fra varetekt etter at han ble pågrepet og siktet i en større narkotika-sak i høst, ifølge Stavanger Aftenblad.

Den drepte 28-åringens pårørende har fått oppnevnt Benedicte Storhaug som bistandsadvokat. Søndag kommenterte hun saken med at 28-åringen ikke var en del av et belastet miljø, og at drapet fremstår som helt umotivert.

Den 20 år gamle briten skal under fengslingsmøtet ha gitt uttrykk for at han ønsker å reise hjem, og han begjærte seg løslatt. Fordi han og den medsiktede sitter pågrepet i Åna fengsel, gikk fengslingsmøtet for retten i Sandnes og ikke i Haugesund der drapet skjedde.

– Han avviser hele siktelsen og begjærte seg løslatt av politiet i fengslingsmøtet, sier 20-åringens forsvarer, advokat Helene Haugland, til NTB.

Knivdrapet skjedde utendørs da Østhus og flere andre var ute for å skyte opp fyrverkeri. På parkeringsplassen utenfor noen blokker kom de da i kontakt med de to siktede, som hadde tilknytning til en annen leilighet i nærheten.

– Vi har skaffet oss stadig bedre oversikt over hendelsesforløpet, men det gjenstår ennå mye arbeid, sier han videre.

(©NTB)

Flere nyheter: