reklame for smiaa
Menu
En kvinne som støtter HDP holder opp et bilde av Selahattin Demirtas, som er tilkjent erstatning for rettighetsbrudd i forbindelse med lang varetektsfengsling. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB scanpix

Domstol: Fengsling av kurderleder var rettighetsbrudd

Den lange varetektsfengslingen av kurderleder Selahattin Demirtas er et brudd på hans rettigheter, fastslår Tyrkias forfatningsdomstol.

Av NTB | 19.06.2020 11:35:23

Sosiale forhold: Demirtas har sittet fengslet siden november 2016. Han er tiltalt for å være tilknyttet militante kurdere og risikerer opptil 142 års fengsel. Rettssaken mot ham er ikke avsluttet ennå.

Forfatningsdomstolen mener Demirtas rett til frihet og sikkerhet er krenket og har besluttet at han skal tildeles 50.000 lire i erstatning – rundt 70.000 kroner. Advokatene hans har krevd at Demirtas løslates umiddelbart, men det er ikke klart om det vil skje.

47-åringen er tidligere leder av det kurdiskvennlige venstrepartiet HDP. Han er en av flere i partiet som ble pågrepet etter kuppforsøket i Tyrkia i 2016.

I november 2018 ba Den europeiske menneskerettsdomstolen om at han skulle løslates. Året etter besluttet en tyrkisk domstol det sammen, men han ble sittende i fengsel på grunn av en tidligere dom for «terrorpropaganda».

Myndighetene hevder at HDP er en politisk del av det forbudte Kurdistans arbeiderparti (PKK), som står på terrorlisten til Tyrkia og landets vestlige allierte. HDP avviser dette.

<p>(©NTB)</p>

Flere nyheter: