Menu
Daniel Lewis Lee skulle henrettes i dag, men henrettelsen er utsatt. Bildet er fra 1997, året etter at han begikk et trippeldrap. Foto: Dan Pierce/AP/NTB scanpix

Dommer stanser føderal henrettelse i USA – anke ventes

Med kun noen timer igjen til USA skulle utføre sin første henrettelse på føderalt nivå på 17 år, har en dommer igjen gitt ordre om utsettelse.

Av NTB | 13.07.2020 16:47:43

Politikk: Tanya Chutkan, som er føderal distriktsdommer, mener det fortsatt er juridiske spørsmål som må løses før henrettelsen går i gang, og at allmennheten ikke har interesse av en forhastet prosess.

Avgjørelsen vil med all sannsynlighet bli anket av president Donald Trumps administrasjon. Ytterligere to henrettelser er planlagt til senere i uka.

Han og en medskyldig drepte en våpenhandler, Lees kone og hennes datter.

Søndag opphevet en føderal ankedomstol en kjennelse fra fredag, der ofrenes slektninger fikk gjennomslag for at de ville risikere koronasmitte om de måtte reise for å bevitne henrettelsen. Slektningene er motstandere av dødsstraff.

Dødsstraff på føderalt nivå i USA ble gjeninnført i 1988. Siden 2003 har det imidlertid ikke vært noen henrettelser i føderale fengsler, og i 2014 fikk det amerikanske justisdepartementet ordre om å gjennomføre en større utredning av dødsstraff og giftsprøyter som henrettelsesmetode.

Daniel Lewis Lee skulle etter planen henrettes med giftsprøyte klokken 16 lokal tid. Det tilsvarer klokken 22 norsk tid. Lee, som sitter i det føderale fengselet i Terre Haute i Indiana, er dømt for et trippeldrap i Arkansas i 1996.

Beslutningen om å gå i gang med henrettelser i føderale fengsler for første gang siden 2003 har møtt sterk motstand fra en rekke hold, særlig midt under koronapandemien. Det føderale fengselsvesenet i USA sliter med et stort antall koronatilfeller blant innsatte. Én av de innsatte i Terre Haute-fengselet har dødd av viruset.

(©NTB)

Flere nyheter: