Menu
Kasper Dolberg scorer Danmarks 2-0-mål i EM-åttedelsfinalen mot Wales. Foto: koen van Weel, Pool via AP / NTB

Dolberg strålte på sin gamle hjemmebane – skjøt Danmark til EM-kvartfinale med 4-0 mot Wales

Kasper Dolberg fikk starte for Danmark på sin gamle hjemmebane i Amsterdam, og han ordnet EM-kvartfinale med to nådeløse avslutninger i 4-0-seieren over Wales.

Av NTB | 26.06.2021 20:09:02

Sport: Dolberg var Ajax-spiller fra 2016 til 2019 og vet hvor målene står på Johan Cruijff Arena. Han fikk sjansen etter at Yussuf Poulsen pådro seg en muskelskade i låret. Poulsen jublet vilt fra tribuneplass da Dolberg scoret i det 27. og det 48. minutt.

Joakim Mæhle og Martin Braithwaite pyntet på resultatet med hver sin scoring i sluttminuttene.

Danmark mistet sin beste spiller på dramatisk vis og tapte sine to første kamper i EM, men er båret videre i mesterskapet på en bølge av samhold og entusiasme. Lørdag seiret laget på arenaen som var Christian Eriksens hjemmebane fra 2010 til 2013. Eriksen ble hyllet før kampen. Før hver kamp bæres en enorm drakt i hvert lags farger ut på banen. Den danske hadde lørdag Eriksens navn og nummer.

I foregående kamper etter at Eriksen ble rammet av hjertestans har Danmark innledet forrykende og skapt sjanser umiddelbart, men lørdag var det Wales som startet kampen best. Aaron Ramsey og Gareth Bale hadde farlige skuddforsøk, og etter 25 minutter sto det 7-2 til waliserne i avslutninger.

Så viste danskene hvor giftige de kan være. Joakim Mæhle slo opp på Mikkel Damsgaard fra midtstreken. Den 20-årige teknikeren dro Ramsey ut mot venstre, men vendte ham så bort og stakk gjennom ledd til Dolberg, som var på et sugende løp. Nice-spissen gikk innover på banen og slo til fra 18 meter på venstre side av halvsirkelen utenfor 16-meteren. Ballen føk inn i lengste hjørne.

Wales mistet helt piffen etter baklengsmålet, og på overtid i omgangen sto danskene i kø for å score ved lengste stolpe da et innlegg ble stusset videre. Mæhle skjøt i nettveggen via keepers fingre.

Det skulle gå snaut tre minutter av den andre omgangen før ledelsen ble doblet og kampen punktert. Martin Braithwaite fikk et oppspill fra egen halvdel, utfordret Joe Rodon og føk forbi ham inn i feltet. Innlegget gikk til waliseren Neco Williams, men han klarerte blindt rett til Dolberg, som rett utenfor 5-meterstreken dempet ballen og knallet den i mål.

Bale og hans lagkamerater argumenterte febrilsk for at de ble snytt for frispark i forspillet da Kieffer Moore gikk i bakken i duell med Simon Kjær, men ble ikke hørt. Målet ble endelig godkjent etter VAR-sjekk.

I det 65. minutt sendte innbytter Mathias Jensen i vei det som trolig var ment som et innlegg, men ballen seilte over fingertuppene til Ward og traff utsiden av stolpen.

Braithwaite og Joachim Andersen misbrukte en enorm dobbeltsjanse, og kampen så ut til å ebbe ut med 2-0, men det kom to mål til. Først da Jensen fant Mæhle ved lengste stolpe. Etter å ha fintet bort en motspiller med en skuddfinte banket venstrebacken ballen opp i nærmeste kryss.

Dagen ble helsvart for waliserne da Harry Wilson på overtid felte Mæhle bakfra og fikk et strengt rødt kort. Braithwaite satte punktum på overtid, en scoring som først ble annullert for offside og så godkjent etter VAR-gjennomgang.

Wales var semifinalist i forrige EM-sluttspill, men må se langt etter et tilsvarende mesterskapseventyr i sommer. Danskene kan se fram til kvartfinale i Baku om en uke. Motstander der blir Nederland eller Tsjekkia. Det laget som skal stoppe Danmark må by på noe spesielt.

Få minutter senere holdt Damsgaard dribleshow på venstresiden, spilte vegg og føk mot dødlinja. Ved nærmeste stolpe flikket Dolberg innlegget mot mål, men keeper Danny Ward blokkerte.

Waliserne prøvde å komme tilbake i kampen, men var aldri nær å greie det. Leicester-keeper Kasper Schmeichel ble aldri satt på alvorlige prøver, mens Leicesters reservekeeper ble satt på prøver han ikke kunne greie i motsatt ende av banen.

(©NTB)