Menu
Rundt 1.000 mennesker befant seg ifølge president Volodymyr Zelenskyj i kjøpesenteret i Krementsjuk, som mandag ble rammet av et rakettangrep. 20 mennesker ble ifølge ukrainske myndigheter drept. Foto: AP / NTB

Dødstallet stiger etter angrep på kjøpesenter i Ukraina

20 mennesker ble ifølge Ukraina drept i et rakettangrep mot et kjøpesenter i Krementsjuk. Russland hevder å ha angrepet et våpenlager i nærheten.

Av NTB | 28.06.2022 09:01:21

Kriminalitet og rettsvesen: Ifølge myndighetene i fylket Poltava ble nærmere 59 skadd i mandagens rakettangrep mot kjøpesenteret. 36 skal være savnet, og redningsarbeidere gjennomsøket fortsatt ruinene.

Ifølge ukrainske myndigheter ble det benyttet X-22-raketter fra et russisk bombefly av typen Tu-22 som befant seg over den russiske regionen Kursk.

– Bare fullstendig hensynsløse terrorister, som ikke har noe her på jorda å gjøre, kan rette raketter mot et slikt mål, sier Zelenskyj i en videotale.

– Dette var ikke noe feiltreff med raketter. Dette var et planlagt russisk angrep mot kjøpesenteret. Redningsaksjonen fortsetter, men vi må være klar over at tapene kan være betydelige, sier han.

FNs sikkerhetsråd skal på oppfordring fra Ukraina holde et krisemøte tirsdag kveld for å diskutere angrepet, som fordømmes internasjonalt.

– USA står samlet med våre allierte og partnere og skal fortsette å holde Russland ansvarlig for slike grusomheter og støtte Ukrainas forsvar, heter det i en kommentar fra Biden, som deltar på G7-landenes toppmøte i Tyskland.

Frankrikes president Emmanuel Macron, som også deltar under toppmøtet, kaller angrepet avskyelig.

– Russlands bombing av et kjøpesenter i Krementsjuk er en avskyelig handling. Vi deler smerten med ofrenes familier, samt sinnet overfor en slik grusomhet. Det russiske folket må få vite sannheten, sier han.

– Vilkårlige angrep mot uskyldige sivile utgjør en krigsforbrytelse. Russlands president Vladimir Putin og de som er ansvarlige, må stilles til ansvar, heter det i en felles uttalelse.

Den russiske forsvarsledelsen hevder i en kunngjøring at angrepet var rettet mot «et lager med våpen og ammunisjon fra USA og europeiske land i nærheten av bilfabrikken i Krementsjuk», og at det var eksplosjoner derfra som antente kjøpesenteret som ifølge dem var stengt.

– Eksplosjonene fra ammunisjon tiltenkt vestlige våpen utløste en brann på et kjøpesenter i nærheten som ikke var operativt på det tidspunktet, heter det.

Russland har gjentatte ganger tidligere nektet for å angripe sivile mål i Ukraina, selv om alt fra kjøpesentre til teaterbygninger, sykehus, barnehager og boligblokker er bombet i grus.

Raketter skal også ha truffet et sportssenter i Krementsjuk, en industriby by med drøyt 220.000 innbyggere som ligger på hovedveien mellom Moskva og Svartehavet.

Kjøpesenteret «utgjorde ingen trussel mot den russiske hæren» og hadde «ingen strategisk verdi», sier Zelenskyj, som anklager Russland for å sabotere «folks forsøk på å leve et normalt liv, noe som gjør okkupantene så rasende».

USAs president Joe Biden kaller angrepet «grusomt» og krever at de ansvarlige blir straffeforfulgt.

De øvrige G7-landene slutter også opp om fordømmelsen av angrepet og kaller det en krigsforbrytelse.

Den russiske viseambassadøren i FN, Dmitrij Poljanskij, nekter for at Russland sto bak angrepet mot kjøpesenteret og hevder på Twitter at det er snakk om en ukrainsk provokasjon.