reklame
Menu
Statsepidemiolog Anders Tegnell medgir at Sverige har et etterslep i innrapporterte koronadødsfall, men avviser at helsemyndighetene underslår omfanget av koronapandemien. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix

Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert

Antallet koronasmittede som dør i Sverige, er langt høyere enn det myndighetene rapporterer.

Av NTB | 05.04.2020 07:47:34

Medisin og helse: Helsemyndighetene i Sverige legger hver dag fram tall på hvor mange koronasmittede som er døde, men understreker at det er snakk om foreløpige tall.

Nå foreligger reviderte tall fra myndighetene, som viser at det er snakk om langt flere dødsfall.

25. mars meldte for eksempel helsemyndighetene at det var registrert 42 dødsfall, mens det reelle antallet viser seg å ha vært 97.

Dagen etter ble det meldt at til sammen 66 koronasmittede var døde i Sverige, mens det i virkeligheten var 124.

Lørdag ble det oppgitt at 373 var døde, men om etterslepet er prosentvis som tidligere, kan det være snakk om hele 750.

– Jeg tror ikke det. Nå jobber vi mer systematisk med dette. Da burde etterslepet også bli mindre, sier han.

– Det er absolutt ikke slik at vi forsøker å skjule noe. Man kan ikke skape et feilaktig bilde av at det fins mange dødsfall der ute som vi ikke oppdager. Vi finner dem, men iblant finner vi dem litt sent, sier han.

En slik sammenligning er vanskelig, mener Tegnell, som heller ikke vil være med på at dette nødvendigvis har sammenheng med tiltakene de ulike landenes myndigheter har satt i verk.

– Men jeg hadde akkurat et møte med mine nordiske kollegaer, og vi befinner oss definitivt i ulike faser, sier han, og viser til at Sverige trolig ligger flere uker foran et land som Finland når det gjelder smittespredning.

Statsepidemiolog Anders Tegnell legger ikke skjul på at tallene som legges fram er for lave, men tror ikke at de i realiteten kan være dobbelt så høye.

Sverige hadde lørdag 37 døde per 1 million innbyggere, mens det tilsvarende tallet i Danmark var 28, i Norge 11 og i Finland 5.

(©NTB)

Flere nyheter: