Menu
Magnus Carlsen spiller om sin fjerde strake VM-tittel i lynsjakk. Foto: Kamran Jebreili / AP / NTB

Dobbeltsmell for Carlsen i lynsjakk-VM – taper terreng i tittelkampen

Magnus Carlsen tapte for både Anish Giri og Aleksandr Grisjtsjuk i lynsjakk-VM torsdag. Dermed faller han tilbake på resultatlista.

Av NTB | 30.12.2021 16:53:49

Sport: Carlsen tok en overlegen seier over iranske Parham Maghsoodloo i det første av ni partier torsdag. I det andre ble det remis mot armeneren Haik Martirosjan.

Deretter startet problemene. I parti nummer tre mot Anish Giri havnet Carlsen med hvite brikker i en svært lite fordelaktig stilling. Partiet endte i en åpning som nederlenderen tilsynelatende var svært godt forberedt på. Da partiet gikk inn i den avgjørende fasen ga sjakkcomputerne Giri en kjempefordel, og Carlsen klarte aldri på utjevne stillingen.

Parti nummer fire mot Aleksandr Grisjtsjuk endte i en ny nedtur for den norske verdensmesteren. Stillingen var lenge jevn, men mot slutten havnet Carlsen i trøbbel, og Grisjtsjuk utnyttet muligheten som kom.

Den trøblete starten på dag to av lynsjakk-turneringen i Warszawa gjør at Carlsen står med ti poeng av 16 mulige. Levon Aronian er i føringen med 13 poeng, mens Daniil Dubov er poenget bak armeneren.

Tirsdag måtte nordmannen se seg slått i kampen om å forsvare VM-gullet i hurtigsjakk.

I forkant av spillestart torsdag opplyste Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) at «et par» spillere hadde avgitt positive virustester. Det skapte usikkerhet og tendenser til kaos.

Blant de smittede er Hikaru Nakamura, som spilte mot Magnus Carlsen i siste runde i hurtigsjakk-VM tirsdag. Amerikaneren bekreftet selv den positive testen i sosiale medier.

– Spillerne må trekke seg fra turneringen, og deres motstandere har blitt kontaktet slik at de kan gjennomgå undersøkelser, skriver forbundet på Twitter.

Smittetilfellene gjorde at torsdagens partier ble utsatt. Etter mye fram og tilbake startet første runde én time forsinket.

– Jeg kan ikke fullføre turneringen, og nå er jeg bekymret for alle motstanderne mine, skriver han.

Tidligere på dagen kritiserte amerikaneren det internasjonale forbundet for å ikke sette opp egne tester for spillerne.

Nakamura testet seg på nytt torsdag for å kunne fly hjem nyttårsaften, og den testen var positiv.

Carlsen spiller om sin fjerde strake VM-tittel i lynsjakk, men er i ferd med å havne på etterskudd i gullkampen.

Nakamura skriver på Twitter at han ikke følte seg bra før mesterskapet startet onsdag, men en negativ test gjorde at han likevel spilte.

(©NTB)