Menu
Novak Djokovic får ikke sjansen til å spille Australian Open som starter mandag. Årsaken er at serberen fikk sitt visum til Australia kansellert. Foto: Mark Baker / AP / NTB

Djokovic tapte i retten – sendt hjem timer før Australian Open-starten

Novak Djokovics tittelforsvar i Australian Open sluknet før åpningsdagen. Tennisstjernen tok første fly da en australsk domstol bekreftet serberens visumstopp.

Av NTB | 16.01.2022 14:06:17

Sport: En føderal rett i Melbourne satte søndag endelig strek i Djokovic-dramaet ved å opprettholde australske myndigheters inndragelse av serberens visum. Noen timer senere forlot han Australia med et fly på vei til Dubai som første stoppested.

Dermed går han glipp av årets første Grand Slam-turnering. Den starter mandag.

– Jeg er ekstremt skuffet over at retten avviser min anke om en juridisk gjennomgang av avgjørelsen om å kansellere visumet mitt. Det gjør at jeg ikke kan bli værende i Australia og delta i Australian Open, sa Djokovic i en uttalelse etter kjennelsen.

– Jeg respekterer rettens avgjørelse og vil samarbeide med myndighetene om min utreise, la han til.

Djokovic ville stått alene på toppen som tidenes mestvinnende Grand Slam-spiller om han hadde fått spille og gått hele veien i årets Australian Open. I dag har han like mange titler (20) som Roger Federer og Rafael Nadal.

– Jeg håper vi alle nå kan fokusere på sporten og turneringen jeg elsker. Jeg ønsker alle involverte (i Australian Open) lykke til.

Hele ni av Djokovics 20 Grand Slam-titler har kommet på hardcourt i Melbourne, og han har vunnet de tre siste utgavene. Konsekvensene av utvisningen fra Australia vil trolig ramme ham også de neste sesongene. Det er vanlig at man blir utestengt fra landet i tre år når et visum blir inndratt.

Djokovic er ikke vaksinert, men dro til Australia etter å ha fått det han mente var et medisinsk unntak fra vaksinekravet. Australske myndigheter hevder på sin side at han inspirerer til vaksinemotstand og derfor måtte kastes ut.

I en føderal rett fikk Djokovic sjansen til å argumenterte for at Hawkes avgjørelse om å tilbakekalle visumet hans måtte kjennes ugyldig. Like før klokken 5 søndag morgen norsk tid var rettsmøtet over.

Advokaten som representerte Hawke og australske myndigheter, hevdet at Djokovic har en historie med å ignorere koronatiltak. Det ble vist til at han testet positivt for korona forrige måned, for deretter å bli intervjuet og ta av seg munnbindet for å bli avbildet like etter.

34-åringen vil bruke nærmest framtid til å få ro. Han synes det har vært ukomfortabelt med fokuset som har vært på ham de siste ukene.

Fredag besluttet immigrasjonsminister Alex Hawke å bruke sin personlige rett til å ta fra Djokovic visumet. Tidligere i uken hadde serberen fått medhold i retten da grensemyndighetene hadde gjort tilsvarende. Serberen håpet på samme utfall søndag.

Flere nyheter: