Menu
Novak Djokovic får ikke sjansen til å spille Australian Open som starter mandag. Årsaken er at serberen fikk sitt visum til Australia kansellert. Foto: Mark Baker / AP / NTB

Djokovic tapte i retten – får ikke spille Australian Open

Novak Djokovics tittelforsvar i Australian Open sluknet før åpningsdagen. Tennisstjernen får ikke visumet tilbake og sendes hjem etter søndagens anketap.

Av NTB | 16.01.2022 09:21:10

Sport: En føderal domstol satte endelig strek i Djokovic-dramaet ved å opprettholde australske myndigheters inndragelse av serberens visum. Han blir kastet ut av landet og går glipp av årets første Grand Slam-turnering. Den starter mandag.

– Jeg er ekstremt skuffet over at retten avviser min anke om en juridisk gjennomgang av avgjørelsen om å kansellere visumet mitt. Det gjør at jeg ikke kan bli værende i Australia og delta i Australian Open, sa Djokovic i en uttalelse etter kjennelsen.

– Jeg respekterer rettens avgjørelse og vil samarbeide med myndighetene om min utreise, la han til.

Djokovic ville stått alene på toppen som tidenes mestvinnende Grand Slam-spiller om han hadde fått spille og gått hele veien i årets Australian Open. I dag har han like mange titler (20) som Roger Federer og Rafael Nadal.

– Jeg håper vi alle nå kan fokusere på sporten og turneringen jeg elsker. Jeg ønsker alle involverte (i Australian Open) lykke til.

Hele ni av Djokovics 20 Grand Slam-titler har kommet på hardcourt i Melbourne, og han har vunnet de tre siste utgavene. Konsekvensene av utvisningen fra Australia vil trolig ramme ham også de neste sesongene. Det er vanlig at man blir utestengt fra landet i tre år når et visum blir inndratt.

Djokovic er ikke vaksinert, men dro til Australia etter å ha fått det han mente var et medisinsk unntak fra vaksinekravet. Australske myndigheter hevder på sin side at han inspirerer til vaksinemotstand og derfor måtte kastes ut.

I en føderal rett fikk Djokovic sjansen til å argumenterte for at Hawkes avgjørelse om å tilbakekalle visumet hans måtte kjennes ugyldig. Like før klokken 5 søndag morgen norsk tid var rettsmøtet over.

Advokaten som representerte Hawke og australske myndigheter, hevdet at Djokovic har en historie med å ignorere koronatiltak. Det ble vist til at han testet positivt for korona forrige måned, for deretter å bli intervjuet og ta av seg munnbindet for å bli avbildet like etter.

34-åringen vil bruke nærmest framtid til å få ro. Han synes det har vært ukomfortabelt med fokuset som har vært på ham de siste ukene.

Fredag besluttet immigrasjonsminister Alex Hawke å bruke sin personlige rett til å ta fra Djokovic visumet. Tidligere i uken hadde serberen fått medhold i retten da grensemyndighetene hadde gjort tilsvarende. Serberen håpet på samme utfall søndag.