Menu
Selv om smitten er stigende, håper byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at folk vil gå ut og spise og drikke i førjulstiden. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Disse forholdsreglene tar Raymond Johansen på julebordet

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) bekrefter at han har tenkt å gå på kommunens julebord i Oslo rådhus. Men dansing blir det neppe.

Av NTB | 30.11.2021 20:15:23

Fritid: – Det er det årlige julebordet til Oslo kommune, hvor vi har valg mellom en vegetarrett, juletallerken og kveite. Og så er det vel kanskje en akevitt, da – og en øl, sier byrådslederen til NTB.

Julebordet arrangeres i Oslo rådhus førstkommende fredag. Og Johansen gjør det klart at han ikke har noen kvaler med å gå – til tross for at Oslo tirsdag satte ny rekord i antall koronasmittede.

– Men vi vurderer jo nøye alle forholdsregler når det gjelder vasking og avstand og alle de tingene, sier han.

– Hvis jeg sier «ikke gå på julebord, ikke gå på restauranter og i butikkene», da er vi i ferd å stenge ned byen. Den situasjonen ønsker ikke vi å komme i, sa Johansen.

Ifølge ham hadde det vært uforholdsmessig å stenge ned samfunnet «for sikkerhets skyld». Antall sykehusinnleggelser er fortsatt på et akseptabelt nivå, og vaksinasjonsgraden er høy. Og det er viktigere enn smittetallene, ifølge byrådslederen.

Men han minner om at de som er syke, skal holde seg hjemme og at folk bør unngå å håndhilse og klemme.

– Jeg liker håndtrykk, jeg syns et håndtrykk er fantastisk fint. Det er noe likeverdig. Det er en hudkontakt uten å være intim, og en felles anerkjennelse. Så jeg savner det å kunne ta folk i hånda. Jeg syns det er fint og flott å kunne gjøre. Men nå gjør jeg ikke det.

– Nei, jeg tror kanskje ikke det blir så mye dans. Jeg vet ikke helt hva man legger opp til. Men jeg lover de som kommer, at jeg skal dra tidlig hjem. Så kan de hygge seg etter det.

Men på byens utesteder er det fritt fram for å danse tett i tett.

– Dette er realiteten. Det er sånn det er i et åpent samfunn. Og så er det et individuelt ansvar for hvordan du forholder deg. Hvis du da skal begynne å i detalj si hvordan folk skal oppføre seg, så er det veldig, veldig krevende, sier Johansen til NTB.

– Men vær forsiktig. Og først og fremst: Er du dårlig, så vær hjemme. Er du sjuk og snufsete, vær hjemme og test deg.

På en pressekonferanse tirsdag fikk byrådslederen flere spørsmål om julebordavviklingen i hovedstaden. Men Johansen sto fast på at det fortsatt er helt forsvarlig å gjennomføre julebord i Oslo.

Byrådslederen prøver også selv å følge anbefalingen om å unngå håndtrykk.

Men smittevernregler kan være paradoksale. Folk frarådes å håndhilse, og de anbefales å bruke munnbind i kollektivtrafikken, i drosjer, på butikker og på kjøpesentre.

(©NTB)

Flere nyheter: