reklame for smiaa
Menu
Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Digitaliseringsministeren bekymret over avsløringer om mobilsporing

Digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) vil ta avsløringen om at man kan kjøpe data om nordmenns bevegelser videre til ministernivå i EU.

Av NTB | 20.05.2020 17:48:01

Politikk: NRK har avslørt at det er mulig å kjøpe posisjonsdata om nordmenn og avslørte hvordan tusenvis av nordmenn har blitt sporet av mobilen gjennom apper.

– Jeg vil sammen med mine kolleger følge opp arbeidet internasjonalt på ministernivå, og ikke minst gjennom EU-kommisjonen, sa Helleland under onsdagens spørretime i Stortinget.

Hun kalte avsløringen urovekkende.

NRK kunne også vise at over 8.300 mobiler har blitt sporet på sykehus og krisesentre. Dataene gjorde det også mulig å identifisere offiserer og soldater i Forsvaret.

Det var Arbeiderpartiet som krevde svar fra regjeringen i spørretimen. Leder for justiskomiteen på Stortinget, Lene Vågslid, mener sporingen utgjør en nasjonal sikkerhetsrisiko.

– Det som bekymrer meg, og helt sikkert statsråden, er at salg av posisjonsdata på denne måten kan misbrukes av kriminelle og utgjør en nasjonal sikkerhetsrisiko, sa Lene Vågslid (Ap) fra talerstolen.

(©NTB)

Flere nyheter: